3 Bit

Słyszałam o Nim tak wiele.
Idealne, słodkie, szybkie.
Pięknie wygląda :)
I przede wszystkim robi się je bez pieczenia.

Postanowiłam zrobić i przekonać się czy nie kłamią, że takie dobre.

Wygląda pysznie...

a jak smakuje? dowiem się dopiero jutro, ponieważ ciasto musi całą noc spędzić w lodówce, aby się idealnie zmacerować.

Przynajmniej jest na co czekać, jutro do kawki będzie w sam raz tym bardziej, że na kawkę wpadają przyszli Teściowie :) i to dla Nich to ciasto.


Oto mój 3 BIT.

Fotki kawałków od środka będą jutro jak ciasto dojdzie do siebie :)




 


Składniki:
- 3 - 4 paczki herbatników po 130 g - ale lepiej mieć w zapasie więcej ponieważ każdemu na blaszkę wejdzie inna liczna herbatników,
- 1 puszka krówki ok. 500 g, w moim przypadku puszka 400 g i w zupełności wystarczyło!
- 400 g śmietany kremówki 30 %,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 budynie waniliowe + 3/4 litra mleka,
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- mleko do namaczania herbatników,

I wykonanie krok po kroku:


1) Na dno blaszki układam pierwszą warstwę herbatników.

Do małej miseczki wlewam trochę mleka i delikatnie maczam każdy herbatnik w mleku przed ułożeniem na blaszkę, pozwoli to się szybciej zmacerować naszemu 3 BITowi :)







2) Na to kładę podgrzaną masę krówkową, podgrzana jest lepsza do rozprowadzenia.







3) Na to kładę kolejną drugą już warstwę herbatników.





4) Gotuję budyń, czekam aż trochę ostygnie.

Do wystudzonego budyniu dodaję 100 g masła (pół standardowej kostki) i miksuję na krem budyniowy, jednolity.






5) Teraz wykładamy nasz krem budyniowy na drugą warstwę herbatników.




i na masę budyniową nakładamy trzecią warstwę herbatników.





6) Ubijamy kremówkę z 3 łyżkami cukru pudru i łyżką cukru waniliowego.

Do ubitej na sztywno kremówki dodajemy rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody - przestygniętą żelatynę.

Wykładamy bitą śmietanę na herbatniki.







Na koniec ścieram na tarce o małych oczkach czekoladę i posypuję nią wierzch ciasta :)





Na końcu ciasto prezentuje się tak:




Teraz idzie na dobrych kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc!
Wtedy będzie przyjemniej smakować i lepiej się kroić.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 komentarze:

  1. Kochana, ciacho wygląda super smacznie i na pewno je spróbuję zrobić, bo jest prościutkie :).

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam to ciasto w weekend na urodzinki mojego tatusia:)...goście byli nim zachwyceni:) mi samej bardzo przypadł do gustu:) i będzie zapewne gościł bardzo często w moim domku:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo proszę o podanie wymiaru blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście :)
    Wymiar blaszki to 25 cm x 30 cm,
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj właśnie robię ciasto 3-bit sama jestem ciekawa jak mi wyjdzie,bo syn już dawno prosił o nie.Jest mi miło korzystać a Twoich porad i myślę,że będe z tych przepisów korzystała pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto na pewno wyjdzie! Mam nadzieję, że będzie smakowało.
      Pozdrawiam i zapraszam,
      Justyna

      Usuń
  6. Tysia ciasto jest fantastyczne :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evciu!
      Wiem o tym, bo je uwielbiam :)

      Usuń
    2. jestem ciekawa jak wygląda te ciasto ukrojone

      Usuń
  7. very useful post! I'm responding on upper comment : "Who wants another upgrade? Be ready to get new programs for your Macbook"?.



    Review my website - cheap Product Design Suite Ultimate 2014

    OdpowiedzUsuń