Placki ze szpinakiem

Przepyszne placuszki ze szpinakiem.

Szybkie i smaczne.


Składniki:
(z poniższych proporcji wyszło 7 placków)
- świeży szpinak - 1 opakowanie,
- jajka - 2 sztuki,
- mąka pszenna - 4 łyżki,
- woda - 2 łyżki,
- cukier - 1/2 łyżeczki,
- ser żółty - 20 dkg,
- trochę oliwy - do smażenia,

Wykonanie:
1) Szpinak myjemy pod bieżącą wodą a następnie przez 2-3 minuty gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
2) Po tym czasie szpinak natychmiast płuczemy zimną wodą i odciskamy.
3) Odciśnięty szpinak dość drobno kroimy i mieszamy w misce z jajkami, mąką, wodą i cukrem.
4) Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy masę formując placuszki (u mnie wyszło 7 sztuk), równomiernie rozkładamy starty ser i przykrywamy pokrywką.
5) Po około 3 minutach przewracamy placuszki na drugą stronę (serem do dołu) i smażymy bez przykrycia ponownie około 3 minuty.



Placuszki super smakują z sosem czosnkowym.


 
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentarze:

  1. ale pyszności na pewno je wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam zapytać ile to jest jedno opakowanie? ile gram :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opakowaniu szpinaku, które ja kupuję ma ok 100 g :)
      Pozdrawiam

      Usuń