Sałatka Caprese.

Sałatka Caprese to klasyczna włoska sałatka.
Jest przygotowana z sera mozzarella, pomidorów i bazylii z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy z oliwek.
Cudownie wygląda na talerzu, można ją podać na każdej imprezie albo serwować na śniadanie czy kolację.
Uwielbiam ją za ten wspaniały aromat...



Składniki:

3 pomidory
2 kulki sera mozzarella
1/2 pęczka świeżej bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oregano


Pomidory myję i osuszam, mozzarellę osączam z zalewy.
Pomidory i ser kroję w plastry o grubości ok. 1/2 cm.

Plastry pomidora i mozzarelli kładę na talerzu naprzemiennie z listkami bazylii.
Możną ułożyć np. w kształcie koła lub wzdłuż półmiska.

Przed podaniem doprawiam sałatkę solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz posypuję delikatnie suszonym oregano.

Całość skrapiam oliwą z oliwek, dodatkowo przyozdabiam bazylią.

Sałatka świetnie smakuje ze świeżą bagietką albo bułeczkami. 





Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentarze:

  1. To jedna z moich ulubionych salatek - zawsze pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, bardzo ją lubię zwłaszcza z grecka oliwą, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To moje ostatnie smaki.Uwielbiam bazylię i mozzarellę nie pomijając pomidorów. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń