Racuszki budyniowe

Budyniowe racuszki to po prostu bardzo puszyste placuszki.
Są lekkie i miękkie, zjada się je z wielką przyjemnością. 
Doskonale smakują z cukrem pudrem albo powidłami.



Składniki:
na 6-8 dużych placków

5 płaskich łyżek proszku budyniowego o smaku waniliowym
8 łyżek mąki pełnoziarnistej
4 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1 jajo
3 łyżki roztopionego masła

cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia


Do miski przesiewam przez sito suche składniki:
proszek budyniowy, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól.
Zawartość miski dokładnie mieszam.

W rondelku roztapiam masło i pozostawiam do ostygnięcia, następnie łączę je z mlekiem i jajkiem.

Do mokrych składników dodaję suche i miksuję na gładkie ciasto, które powinno mieć gęstszą konsystencję od ciasta naleśnikowego.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęsty można dodać trochę mleka, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać łyżkę mąki lub proszku budyniowego.

Na patelni rozgrzewam minimalną ilość tłuszczu i nakładając ciasto łyżką formułuję małe placuszki, kiedy placki staną się puszyste i pojawią się pęcherzyki przewracam je na drugą stronę.
Placuszki po uzyskaniu koloru złocistego przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, osączam z ewentualnego nadmiaru tłuszczu, posypuję cukrem pudrem i podaję.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

14 komentarze:

  1. Pierwsze słyszę o budyniowych placuszkach,chętnie wypróbuję,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile placków wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wyszło ok. 8 naprawdę dużych placków, jeśli będą mniejsze wyjdzie ich na pewno więcej.

      Usuń
  3. Właśnie je zjadłam,polecam naprawdę są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. proszę o wskazówki, czym mogę zastąpić cukier puder i/lub cukier waniliowy? może to być stewia lub ksylitol?
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie, ze moze byc to stevia lub ksylitol. Tak naprawde wybor slodzidla zalezy od Nas :-) sprawdzi sie tutaj tez miod czy syrop klonowy ale najlepiej polac tym juz usmazone placki.

      Usuń
  5. jaką inną mąką można zastąpić tą pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę taką jaką mamy pod ręką.
      Spokojnie odnajdzie się tutaj mąka pszenna, mąka tortowa, mąka luksusowa...

      Usuń
    2. dziękuję

      Usuń
  6. super, dzisiaj je robiłam i są pyszne, tylko musiałam dodać wiecej mąki bo nie były geste. jak Ty je smażysz, że sa takie grube? :) bo mi wyszły cieniutkie :( pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. wczoraj zrobiłam! niebo w gebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepyszne :) ja dodalam jeszcze proszek budyniowy czekoladowy bo robilam podwojna porcje. Polecam

    OdpowiedzUsuń