Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe to bez wątpienia jeden ze smaków mojego dzieciństwa.
W każdą niedzielę z kuchni dochodziły piękne zapachy, a ciasto za każdym razem było z innymi owocami.
Dziś zapraszam Was na pyszną drożdżówę, taką domową, cudownie smaczną i bardzo pulchną.
Ciasto ma ten plus, że robi je się bez wyrabiania, nie trzeba też korzystać z miksera.
Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Owoce użyjcie takie jakie macie w domu lub w zamrażalniku.
Jeżeli chcecie możecie zrobić dodatkowo kruszonkę.

Przepis pochodzi z kuchennego zeszytu Mojej Mamy
Składniki:
na blachę 25 cm x 35 cm

75 g drożdży (3/4 standardowej kostki)
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki letniego mleka
3/4 szklanki oleju
4 rozkłócone jajka
4 szklanki mąki pszennej
200-300 g owoców


Do letniego mleka dodaję drożdże oraz 2-3 łyżki cukru, całość dokładnie mieszam, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiam na 5 minut, aby zaczyn zaczął pracować.

W tym czasie do dużej miski wbijam całe jaja i rozkłócam je rózgą, dodaję do nich olej oraz rozpuszczone w mleku drożdże, mieszam, następnie dodaję cukier, mąkę i szczyptę soli.
Wszystkie składniki łączę ze sobą drewnianą łyżką i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1, 5 godziny do wyrośnięcia.
Blachę smaruję margaryną i podsypuję mąką, przekładam ciasto, a na wierzchu układam owoce.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekę przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, ozdabiam lukrem lub cukrem pudrem i podaję.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 komentarze:

  1. Robię podobne tzw drożdżowe sypane, zawsze wyrasta, jest puszyste i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta drożdżowe zawsze przywołują miłe wspomnienia. A teraz nawet dla poprawy nastroju wystarczy zrobić drożdżowe i już jest pięknie, pachnąco i smacznie.
    A Twoje z drożdżowe z owocami i takie łatwe w wykonaniu to zachęta, żeby takie upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można powiedzieć, że to ciasto dla leniwych ;) Jak na drożdżowe ciasto, bardzo szybko można je wykonać... Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego unoszący się w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne i faktycznie szybkie ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wyrośnięte, musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń