Czekoladowy krem z awokado

Domowy krem czekoladowy z awokado to idealna propozycja dla wszystkich, którzy dbają o linię.
Jest to zdrowszy zamiennik wszelkich kupnych kremów, przy okazji dobry pomysł na to co zrobić z bardzo dojrzałym awokado.
Krem możecie użyć do deserów, posmarować nim kanapki lub dodać do porannej owsianki.
Najlepiej oczywiście smakuje sam, wyjadany ze słoiczka łyżeczką ;)


Składniki:

1 miękkie, dojrzałe awokado
1, 5 łyżeczki gorzkiego kakao
2 suszone daktyle/2 łyżeczki syropu z agawy/ew. stewia 


 Daktyle namaczam na ok. 10 minut w mleku roślinnym lub w ciepłej wodzie, po tym czasie odcedzam.
Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i łyżeczką wydrążam miąższ, który od razu przekładam do misy blendera, dodaję daktyle i miksuję, aż do uzyskania jednolitego kremu.
Na koniec w zależności od wielkości awokado i od tego jak intensywny ma być krem
dodajemy stopniowo kakao, miksujemy i próbujemy czy taki smak nam odpowiada.

Krem można przechowywać w lodówce 1-2 dni, jednak najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Wykorzystać go można do deserów, do gofrów, na kanapki lub wyjadać łyżeczką.




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentarze:

  1. Na taki pomysł, pewnie bym nie wpadła... Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Justynko uwielbiam ten krem, już go robiłam i jest po prostu rewelacyjny w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak na weekend coś słodkiego, coś pysznego... akurat pasuje Twój deser :)

    OdpowiedzUsuń