Szybkie ciasteczka owsiane

Szybkie i zdrowe ciasteczka w wersji fit, które można podjadać bez większych wyrzutów sumienia.
Do przygotowania ciastek nie używamy ani cukru, ani tłuszczu, zawierają za to dużą ilość błonnika.
Mają niestety jeden minus, bardzo wciągają.
Ile bym ich nie przygotowała, zawsze szybko znikają ;)



Składniki:
na ok. 10 dużych ciasteczek

100 g płatków owsianych (ja wybieram zawsze górskie)
100 g suszonych moreli
100 g rodzynek
1 duży dojrzały banan
2 jaja


Do miski wsypuję płatki owsiane, rodzynki oraz drobno pokrojone morele.
Banana rozgniatam widelcem lub rozcieram blenderem i wraz z jajem dodaję do miski.
Całość dokładnie mieszam na spójną masę.
(Jeżeli masa będzie zbyt luźna dodaję trochę płatków owsianych, jeżeli zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę rozgniecionego banana).

 Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, blachę wykładam papierem lub matą do pieczenia.
Łyżką nabieram porcje ciasta, układam na blaszce i delikatnie spłaszczam, dociskam, nadając w ten sposób kształt moim ciasteczkom.
Piekę przez ok. 15-20 minut, aż ciasteczka będą złociste.
W zależności od rodzaju piekarnika czas pieczenia będzie się różnił, należy uważać, aby ich nie przypalić.
U mnie zajęło to 18 minut.
Po upieczeniu ciasteczka zsuwam delikatnie z papieru na kratkę-ruszt i czekam, aż ostygną.
  Przechowuję je do kilku dni w puszce bądź pojemniku hermetycznym w temperaturze pokojowej.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 komentarze:

  1. Dobre na spacer i do kawy, lubię takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To, że szybko znikają jakoś wcale mnie nie dziwi... Sama bym teraz takie zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne a ja za chwile oglądam film byłyby wspaniałą przekąską:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robimy zawsze takie z dużą ilością daktyli! Nawet koleżanki (maniaczki wszelkich batoników) się nimi zajadały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie domowe, owsiane ciasteczka są idealną alternatywą dla mocno kalorycznych słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciasteczka. Pyszne i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię owsiane ciasteczka, ale je kupuję. Więc teraz kupuje Twój przepis i sama będę je piekła. Bardzo mnie wciągnęły już ze zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak nie lubie owoców w takiej postaci tak po tym wpisie zjadłabym takie ciasteczka, wyglądają obłędnie - chyba czas przekonać się do niektórych smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny przepis, chętnie kiedyś wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń