Surówka z pora

Domowe surówki to dodatek bez którego nie wyobrażam sobie każdego obiadu. Możliwość wielu kombinacji i bogactwo witamin to tylko jedne z wielu ich zalet. Dzisiejsza surówka to zestawienie pora i świeżej zieleniny, którą możecie dodać według własnych upodobań w większej lub mniejszej ilości. Jest wyrazista w smaku, bardzo fajnie pasuje do kotletów, gulaszów i wszelkich innych dań mięsnych. 

Składniki:

1 duży por (biała część)
1 łyżka posiekanego szczypioru
1 łyżka posiekanego koperku 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
świeżo mielony pieprz
sól
olej/oliwa z oliwek
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru


Białą część pora myję, kroję wzdłuż i siekam w półplasterki o grubości 2-3 mm.
Następnie przekładam go na sito, przelewam wrzątkiem, aby delikatnie zmiękł i pozostawiam do osuszenia. Pora łączę z posiekaną drobno natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem. Warzywa przyprawiam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną cukru, całość skrapiam olejem i dokładnie mieszam. Surówkę przed podaniem można schłodzić w lodówce. 

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz