Błyskawiczne ciasto jogurtowe

Przepis na szybkie ciasto jogurtowe, które znane jest także jako ciasto jogurtowe-kubeczkowe. Do jego przygotowania używamy umytego i osuszonego kubeczka po jogurcie naturalnym, którym odmierzamy składniki. Ciasto jest bardzo dobre w smaku, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Ponoć nie wolno używać tutaj miksera ani trzepaczki, wszystko mieszamy zwykłą łyżką. 
Zawsze postępuje według tej zasady no i jeszcze nigdy się nie zawiodłam, ciasto jogurtowe pięknie pachnie, dobrze wyrasta i świetnie smakuje, także na drugi dzień.
To taki mój sprawdzony, awaryjny przepis, kiedy mam mało czasu, a chcę przygotować coś słodkiego do kawy.

Zaraz obok wiewiórki i zebry to jedno z pierwszych ciast, które piekłam jako mała dziewczynka :)
Przepis pamiętam jeszcze ze szkoły podstawowej, z lekcji języka francuskiego na które uczęszczałam. Samo ciasto jest bardzo popularne we Francji, ponoć to pierwszy wypiek który pieką francuskie dzieci. 

Składniki:
na tortownicę o średnicy ok. 20 cm
umytym i osuszonym kubeczkiem od jogurtu odmierzamy składniki

1 kubeczek jogurtu naturalnego 180 g 
3 kubeczki mąki pszennej
1 kubeczek cukru
1 kubeczek oleju 
3 średniej wielkości jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta 


Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki lekko smaruję masłem i posypuję mąką.
Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaję jogurt, olej, jaja, cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Wszystkie składniki mieszam dużą łyżką (nie miksuję!), aż do uzyskania jednolitej konsystencji (wtedy od razu przestaję). Ciasto przekładam do formy, równam wierzch i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Po ostygnięciu serwuję przyprószone cukrem pudrem, przechowuję pod przykryciem.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz