Pasta jajeczna z pieczarkami

Prosta w przygotowaniu pasta jajeczna z pieczarkami, z dodatkiem przesmażonej cebulki, natki pietruszki i majonezu. Jeżeli lubicie domowe smarowidła koniecznie spróbujcie, a pozostałe przepisy na pasty znajdziecie tutaj :)
Składniki:

6 jaj ugotowanych na twardo
250 g pieczarek
1 mała cebula
pieprz i sól do smaku
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanej zieleniny 
(np. natka pietruszki, koperek, szczypior)
1/2 łyżeczki masła do smażenia

Pieczarki myję, osuszam i wraz z cebulą kroję w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam masło, szklę cebulę, a następnie dodaję pieczarki, całość razem podsmażam, aż odparuje nadmiar wody z pieczarek, na koniec doprawiam solą i pieprzem, pozostawiam do ostygnięcia. Jajka ugotowane na twardo obieram ze skorupek, również kroję w kostkę, doprawiam szczyptą soli i pieprzem, łączę z majonezem i jogurtem. Na koniec dodaję łyżkę posiekanej natki pietruszki oraz pieczarki z cebulą, w razie potrzeby doprawiam jeszcze pastę do smaku. 
Pastę jajeczną z pieczarkami przed podaniem schładzam w lodówce przez ok. 30 minut. 
Podaję z ulubionym pieczywem.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz