Sałatka makaronowa z szynką, brokułem i papryką

Pyszna, sycąca i kolorowa sałatka makaronowa, z dużą ilością warzyw i kremowym sosem jogurtowo - majonezowym z czosnkową nutą. Sałatka doskonale sprawdzi się na każdej domowej imprezie, będzie stanowić smaczny dodatek do grilla lub urozmaicenie codziennej kolacji.
Z podanej ilości składników uzyskasz dużą ilość sałatki. W zależności od preferencji możesz zrobić sałatkę z ulubioną szynką, dobrej jakości kiełbaską albo całkowicie pominąć dodatek mięsa. Chcąc uzyskać bardziej wartościową wersję, wykorzystaj do sałatki makaron pełnoziarnisty lub razowy. Jeżeli natomiast masz zamiar zabrać ją ze sobą do pracy na lunch, to radziłabym również pominąć czosnek ;)
Z całego serca polecam Wam ten prosty przepis na smaczną sałatkę. Idealna jako urozmaicenie codziennych posiłków, albo kiedy zechcemy zaspokoić tak zwany mały głód w ciągu dnia. To taka sałatka, która posmakuje każdemu, z przyjemnością zjedzą ją również dzieci. Dobór warzywa jest nieprzypadkowy. Uwielbiam przyrządzać kolorowe dania, tworzyć przepisy z dodatkiem dużej ilości warzyw. Wszak jemy również oczami, o czym szczególnie warto pamiętać, przygotowując również te najprostsze posiłki. 

 Składniki:
na dużą miskę sałatki /ok. 6 - 8 porcji/

500 g makaronu świderki
250 g dobrej jakościowo szynki (gotowana lub konserwowa)
1 średniej wielkości brokuł (będą potrzebne same różyczki brokuła)
1 puszka kukurydzy 
1 czerwona papryka
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku

sos do sałatki:
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub miodowej
1-2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
świeżo mielony pieprz, sól do smaku

1. Makaron ugotuj al dente, według wskazówek na opakowaniu. Odcedź, pozostaw do ostygnięcia. 
2. Różyczki brokuła wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 5 - 6 minut, następnie przełóż na sitko, przelej zimną wodą i również pozostaw do ostygnięcia (pozostałą część brokuła wykorzystaj do zupy lub innego dania). 
3. Kukurydzę odsącz z zalewy, szynkę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Ugotowane różyczki brokuła posiekaj na mniejsze kawałki. 
4. W miseczce połącz składniki na jednolity sos. Jogurt wymieszaj z majonezem, musztardą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Najlepiej do tego celu wykorzystać kuchenną rózgę/trzepaczkę. Ilość czosnku dostosuj do swoich preferencji smakowych. Możesz go również pominąć, chociaż super podbija smak sałatki. Sos dopraw do smaku szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
5. Do dużej miski przełóż ugotowany makaron, warzywa, szynkę oraz drobno posiekaną zieleninę. Całość polej sosem, wymieszaj, wstaw do lodówki na 15 minut, aby smaki przegryzły się.
6. Sałatka sprawdzi się na drugie śniadanie, kolację albo przekąskę w ciągu dnia. Jest bardzo smaczna, kolorowa, super prezentuje się na talerzu. Będzie idealna jako dodatek do dań z grilla, spotkanie ze znajomymi czy domową imprezę :)
7. Sałatkę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce, do 2 dni. 
Smacznego!


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz