Polędwiczki w kremowym sosie z dynią i pieczarkami

Polędwiczki wieprzowe smakują wybornie, zwłaszcza pieczone lub duszone w sosie. Jest to świetny pomysł na szybki obiad, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na święta. Dzisiaj mam dla Was prosty przepis, na absolutnie genialne w smaku polędwiczki wieprzowe z dynią i pieczarkami, w kremowym sosie śmietankowym. Uwierzcie mi na słowo, że z przygotowaniem tego dania poradzi sobie każdy z Was. Jest to proste, ale mistrzowskie połączenie składników. Dynia, której teraz pełno w sklepach i na straganach, doskonale tutaj pasuje i sprawia, że sos ma cudowny, bardzo apetyczny kolor. Pieczarki możecie podmienić na grzyby leśne, uprzednio oczyszczone i namoczone przez kilkanaście minut w ciepłej wodzie. Poniżej znajdziecie przepis wraz z moimi poradami i propozycją podania. Mam nadzieję, że danie posmakuje Waszym domownikom :)
Zajrzyjcie również na mój Instagram, gdzie znajdziecie przygotowanie krok po kroku.


Składniki:
na 4 - 6 osób

2 polędwiczki wieprzowe (ok. 600 - 700 g mięsa)
2 szklanki dyni; obranej i startej na tarce o grubych oczkach (u mnie Hokkaido)
300 g pieczarek
ok. 500 ml bulionu lub wody
150 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka masła 
1 - 2 łyżki oleju
pieprz, sól do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku 

propozycja podania:
ziemniaki, kasza lub ryż

1. Polędwiczki pokrój na plastry o grubości ok. 1, 5 cm. Każdy kawałek rozbij delikatnie używając pięści. Z obu stron oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. 
2. Na dużej patelni, rozgrzej masło wraz z olejem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż krótko polędwiczki z obu stron. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową lub drugim talerzem.
3. Na tą samą patelnię dodaj łyżkę oleju, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i startą dynię. Przesmaż warzyw razem, następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze przez kilka minut - często mieszając - podsmaż całość, do zrumienienia pieczarek. 
4. Między podsmażone warzywa ułóż polędwiczki, całość zalej bulionem. Doprowadź do zagotowania. Pod przykryciem duś ok. 15 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie.
5. Na koniec dodaj słodką śmietankę oraz dopraw sos do smaku, wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzej. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
6. W celu uzyskania bardzo gęstego sosu, odparuj nadmiar płynu albo opcjonalnie zaciągnij na koniec sos śmietanką wymieszaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
7. Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z dynią i pieczarkami, to niezwykle smaczne danie. Doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świąteczny obiad w gronie najbliższych.
8. Jako dodatki możesz podać kaszę, ziemniaki, albo ryż. Do tego domowa surówka, np. coleslaw, kiszona kapusta, albo surówka z papryką i jabłkiem

Smacznego!




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz