Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, marchewką i jabłkiem

Prosta, smaczna i błyskawiczna do przygotowania surówka z kapusty pekińskiej, papryki i marchewki. Domowa surówka jest u Nas obowiązkowym dodatkiem do obiadu. Bardzo często przygotowujemy surówki w większej ilości, a jej nadmiar przechowujemy w lodówce do następnego dnia. Surówka wzbogaci najprostszy posiłek, doda witamin i kolorów na talerzu. Będzie świetnym dodatkiem do ryby, gulaszu czy tradycyjnego kotleta. Więcej inspiracji na domowe surówki znajduje się tutaj.
 Składniki:
 na dużą miskę surówki /4-6 porcji/

1 mała główka kapusty pekińskiej  
1 czerwona papryka
1 średniej wielkości marchewka
1 mała cebula
1 jabłko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy do smaku (lub cukru trzcinowego)
pieprz, sól do smaku
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
(jogurt i majonez można zamienić na oliwę z oliwek albo olej rzepakowy)

Kapustę pekińską oczyść z zewnętrznych liści, umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i bardzo drobno poszatkuj. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego, pokrój w kostkę. Marchew i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wraz z zieleniną przełóż do dużej miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj płynny miód do smaku, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Na koniec dodaj jogurt naturalny i majonez w takiej ilości, aby surówka po wymieszaniu miała pożądaną konsystencję. W lżejszej wersji możesz dodać sam jogurt naturalny albo skropić surówkę oliwą z oliwek. 
Smacznego!


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz