Zielona sałatka z ogórka i awokado - prosta i smaczna

Prosta, smaczna i wartościowa sałatka z awokado, ogórkiem i prażonym ziarnem słonecznika. Bardzo często przygotowuję takie sałatki jako dodatek do obiadu, w ramach drugiego śniadania czy lekkiej kolacji. Sałatka jest bardzo uniwersalna, w zależności od tego jakie smaki lubimy, możemy dorzucić tutaj papryczkę chili, czosnek, czy zieloną cebulkę dla podkręcenia smaku. Ja najczęściej robię ją w takiej wersji bardziej łagodnej, ponieważ dzieci zawsze proszą o małą porcję sałatki na swój talerz. 
Sałatka może stanowić zarówno samodzielną przekąskę czy też dodatek do dania głównego. Jeżeli pominiecie dodatek cebuli oraz czosnku, to świetnie sprawdzi się zabrana ze sobą na wynos, np. do pracy czy na uczelnię.
Warto zwrócić uwagę na awokado, powinno być miękkie i dojrzałe. W tym celu weź awokado do ręki i spróbuj delikatnie wcisnąć w niego palec. Idealne, gotowe do spożycia awokado będzie stawiało mały opór, ale pod naciskiem palca będzie również miękkie. Twarde awokado będzie potrzebowało jeszcze kilku dni, by dojrzeć. Jeżeli macie w domu twarde awokado, najlepiej owinąć je w papier śniadaniowy albo kawałek gazety i włożyć w ciemne miejsce, np. do szafki kuchennej. Dzięki temu zdecydowanie szybciej dojrzeje. 
Więcej pomysłów na to do czego można wykorzystać awokado znajdziesz tutaj.
 Składniki:
na 2 porcje

1/2 główki małej sałaty lodowej
1 duże dojrzałe awokado (musi być bardzo miękkie)
1 mała czerwona cebula
1 duży ogórek  (ok. 200 g)
2-3 łyżki ziaren słonecznika 
2 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek itp.)
opcjonalnie kawałek papryczki chili lub 1 ząbek czosnku dla podkręcenia smaku
1 łyżka soku z cytryny lub limonki

sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka gładkiej musztardy, np. Dijon, sarepska
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
szczypta pieprzu
szczypta soli

Ogórka umyj, obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w kostkę. Awokado również przekrój wzdłuż na pół, pozbaw skórki, wyjmij pestkę, a miąższ pokrój w kostkę wielkości kawałków ogórka. Awokado od razu skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. 
Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) przełóż ziarno słonecznika i często mieszając praż je przez 3 - 4 minuty, aż zacznie unosić się przyjemny zapach, a słonecznik zacznie nabierać złocistego koloru. Od razu przełóż go na talerz, aby zatrzymać proces prażenia i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. 
Do ogórka i awokado dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz zieleninę. Sałatę lodową porwij w dłoniach na małe kawałki, przełóż do miski. Dodaj ogórka, awokado, cebulę, zieleninę i prażony słonecznik, delikatnie wymieszaj. Składniki na sos dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polej sałatkę bezpośrednio przed podaniem. 
Zielona sałatka z ogórka i awokado może stanowić samodzielny posiłek albo dodatek do obiadu, kolacji czy dań z grilla. Można ją również przełożyć do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy (pomiń wtedy dodatek cebuli czy czosnku;)), zamiast kanapki albo jako dodatek do drugiego śniadania :)
Smacznego!  


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz