Błyskawiczne curry warzywne z ciecierzycą, cukinią i jarmużem

Kremowe, lekko słodkie, ale jednocześnie ostre i wyraziste w smaku curry. Szybkie do przygotowania, wartościowe i rozgrzewające. Idealnie smakuje zarówno z ryżem, pitą czy chlebkami naan. Dzięki temu, że wykorzystałam tutaj gotową ciecierzycę z puszki, krojone pomidory oraz mleczko kokosowe całość przygotowuje się bardzo sprawnie. Warzywne curry to w ostatnim czasie jedno z moich ulubionych dań. Tak naprawdę za każdym razem dodaję tutaj inne warzywa, kładąc nacisk na te, na które akurat trwa sezon. Całe danie jest bardzo uniwersalne, możemy dorzucić tutaj swoje ulubione składniki i doprawić całość pod swój smak. Smacznego :)
Składniki:
na 3-4 porcje

1 puszka ciecierzycy
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 puszki mleka kokosowego
1 średniej wielkości cebula
1 mała cukinia
1 mała czerwona papryka 
duża garść jarmużu (lub szpinaku)
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka curry w proszku 
1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie)
1 cm imbiru (opcjonalnie)
pieprz, sól do smaku 
czerwona słodka lub ostra papryka do smaku
1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka syropu klonowego do smaku (lub duża szczypta cukru)

do podania: ugotowany ryż, chlebki naan, grillowana tortilla
limonka, natka pietruszki/świeża kolendra

Cebulę pokrój w kosteczkę. Podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj curry w proszku, posiekany imbir oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmaż całość chwilę. Następnie dodaj cukinię oraz paprykę pokrojone w małą kostkę (młodą cukinię kroję wraz ze skórą). Warzywa duś przez 2-3 minuty, często mieszając. W kolejnym kroku dodaj pomidory krojone z puszki, odsączoną ciecierzycę oraz syrop klonowy albo szczyptę cukru do smaku. Składniki wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie dodaj mleczko kokosowe, pokrojone w paski liście jarmużu oraz przyprawy do smaku. Przemieszaj całość i na minimalnym ogniu duś jeszcze ok. 5 - 10 minut, w zależności od tego jak chrupiący jarmuż chcesz mieć w curry. Na koniec skrop danie sokiem z limonki, posyp świeżą kolendrą i podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj każdy rodzaj ryżu , chlebki naan albo grillowana tortilla. 
Smacznego :)



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz