Sałatka z awokado, grillowanymi krewetkami, pomidorkami i mozzarellą podana na rukoli

Sałatka z awokado, grillowanymi krewetkami i mozzarellą to pyszna propozycja na każdą okazję. Bardzo prosta do przygotowania, a przy tym jakże efektowna sałatka. Doskonale sprawdzi się na domową imprezę, spotkanie ze znajomymi albo w ramach urozmaicenia codziennych posiłków. 
Sałatki stanowią na moim blogu najliczniejszą grupę przepisów. Bardzo często przygotowuję je ze składników, które akurat znajdują się w lodówce. Tym razem zainspirowana świetnym konkursem włoska strona lata z Galbani na Durszlak.pl przygotowałam przepis na prostą i zaskakująco pyszną sałatkę z awokado, grillowanymi krewetkami, pomidorkami i mozzarellą, którą podałam na rukoli, w towarzystwie grzanek z pastą z awokado. Smaczna, genialna w swej prostocie sałatka, polana sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z limonki, miodu i musztardy. Jest pysznie, polecam Kochani sałatkę na każdą okazję 😉



 Składniki:
 na 3-4 porcje

200 g rukoli 
20 surowych krewetek koktajlowych
20 pomidorków koktajlowych 
2 kulki sera mozzarella Galbani
1 duża czerwona cebula
1 dojrzałe awokado 
kilka listków świeżej bazylii do ozdoby

marynata do krewetek:
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanych liści świeżej bazylii

sos do sałatki:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
szczypta pieprzu i soli

propozycja podania: grzanki z domową pastą z awokado
kilka kromek ulubionego pieczywa
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
pieprz, sól do smaku
świeża bazylia lub natka pietruszki
oliwa z oliwek do skropienia



Jak przygotować krewetki?
Krewetki rozmroź, obierz jeżeli jest taka potrzeba - usuń pancerzyk z całej krewetki, następnie lekko natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (musisz wyciągnąć całą czarną żyłkę). Krewetki opłucz dokładnie pod zimną wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
Przygotuj marynatę. Do miseczki dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, rozetrzyj go z drobno posiekanym czosnkiem oraz bazylią. Do marynaty dodaj krewetki, dobrze wymieszaj i pod przykryciem wstaw na 30 minut do lodówki. Krewetki ułóż na rozgrzanym ruszcie albo patelni grillowej lekko posmarowanej oliwą. Grilluj ok. 2 minuty z każdej strony, następnie odstaw do ostygnięcia.

Grzanki i pasta z awokado:
Kromki pieczywa skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 6-8 minut, albo przyrumień na patelni grillowej. Awokado przekrój wzdłuż na pół, pozbaw pestki oraz skórki, miąższ przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Do awokado dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, pieprz i sól do smaku oraz posiekane świeże zioła. Całość wymieszaj na jednolitą pastę, którą posmaruj opieczone grzanki. 
Sałatka:
Składniki na sos wymieszaj ze sobą, do uzyskania jednolitej konsystencji. Rukolę umyj i osusz. Awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę, pozbaw skórki, a miąższ pokrój w kostkę. Ser mozzarella również pokrój w kostkę, cebulę posiekaj w piórka, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Na dużym półmisku lub na kilku mniejszych talerzach wyłóż warstwę rukoli, następnie awokado, cebulę i pomidorki. W kolejnym kroku dodaj grillowane krewetki oraz mozzarellę. Na wierzch sałatki dodaj listki świeżej bazylii. Bezpośrednio przed podaniem oprósz sałatkę świeżo mielonym pieprzem oraz polej sosem. Sałatkę serwuj w towarzystwie grzanek z pastą z awokado.

Smacznego!



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz