Letni makaron z cukinią, pomidorkami i szpinakiem

Przepis na prosty i szybki do przygotowania, letni makaron z cukinią, pomidorkami i szpinakiem. Danie idealne na upały, zaskakująco smaczne w swej prostocie. Sezonowe warzywa, ulubiony makaron i dobrej jakości oliwa z oliwek, która jest tutaj w dużej mierze wyznacznikiem smaku. Banalnie proste do przygotowania, błyskawiczne - mam nadzieję, że taka wersja posmakuje również Wam. Jeżeli szukasz więcej pomysłów na wykorzystanie cukinii to zajrzyj koniecznie na zestawienie, które dla Ciebie przygotowałam PRZEPIS NA CUKINIĘ - 20 POMYSŁÓW. 

 Składniki:
na 2 porcje

200 g ulubionego makaronu (u mnie świderki)
10 pomidorków koktajlowych
5 suszonych pomidorów z zalewy
1 mała cukinia
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub ziół prowansalskich
pieprz, sól do smaku 
solidna garść liści świeżego szpinaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
4 - 5 łyżek dobrej jakościowo oliwy z oliwek do smażenia (ja dodatkowo wykorzystałam oliwę z zalewy suszonych pomidorów)

dodatkowo:
tarty parmezan lub inny ulubiony ser do makaronów - do posypania przed podaniem
siekane orzechy - do posypania przed podaniem
opcjonalnie 1/2 szklanki wody z ugotowanego makaronu - do podlania sosu na patelni

Makaron ugotuj al dente, w lekko osolonym wrzątku, według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Pamiętaj, aby zostawić 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, która może przydać się finalnie do rozrzedzenia sosu.
W między czasie kiedy gotuje się makaron, umyj i osusz warzywa. Cebulę posiekaj w piórka, cukinię pokrój w półtalarki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a suszone pomidory w paseczki. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, dodaj cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmaż składniki przez 1-2 minuty, następnie dorzuć cukinię, pomidorki koktajlowe oraz suszone pomidory. Warzywa przesmaż przez kolejne 2-3 minuty, na niewielkim ogniu, często mieszając. Pomidorki koktajlowe powinny delikatnie zmięknąć i puścić sok, który będzie bazą sosu. W kolejnym kroku dodaj posiekane liście szpinaku, skrop całość sokiem z cytryny, dodaj do smaku pieprz, sól oraz suszone zioła. Kiedy liście szpinaku zmiękną, dodaj na patelnię odcedzony makaron (ja dodałam jeszcze 2 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów). Całość delikatnie wymieszaj, aby makaron osnuł się sosem i warzywami. Danie serwuj prosto z patelni posypane wiórkami parmezanu i posiekaną natką pietruszki. 
Makaron można również pozostawić do przestygnięcia, przełożyć do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos lub zamiast kanapki do pracy.
Smacznego!














Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz