Cytrynowe ragoût z kurczaka

Cytrynowe ragoût z kurczaka to bardzo łatwe do przygotowania danie, które jest prawdziwą ucztą, zarówno dla podniebienia jak i oka. Marynata do mięsa, przygotowana na bazie świeżych ziół, takich jak rozmaryn i tymianek, z dodatkiem otartej skórki z cytryny, sprawia, że mięso ma świetny smak. Mięso zrumienione na ruszcie grilla, następnie uduszone z warzywami i białym winem jest bardzo aromatyczne, miękkie i kruche. Danie to wspaniale prezentuje się po przygotowaniu, możemy je serwować z naszymi ulubionymi dodatkami, ponad to wzbudzi zainteresowanie domowników. Będzie doskonale pasować zarówno na świąteczny obiad jak i zwykły, codzienny posiłek w gronie najbliższych.
Przepisem na cytrynowe ragoût z kurczaka zainspirowałam się ze strony https://www.top-grille.pl/webpage/nasze-przepisy.html Znajdziecie tam dużo więcej inspiracji na proste i smaczne potrawy jakie można przygotować na grillu. Dodatkowo wszystko to co przyda Nam się podczas grillowania, a także wybór samych urządzeń.
Wszystkie produkty na www.top-grille.pl są tak zaprojektowane, by mogły służyć zarówno amatorom, jak i wytrawnym grillownikom.

CYTRYNOWE RAGOUT Z KURCZAKA
Składniki:
na 4 porcje

ok. 1, 2 kg kurczaka (np. pałki, podudzia itp.)
3 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości pietruszki
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 gałązki tymianku
3 gałązki rozmarynu
2 gałązki natki pietruszki
2 cytryny
200 ml białego wina
olej rzepakowy do smażenia
pieprz, sól do smaku 

Przyrządzenie dania Cytrynowe ragoût z kurczaka:
Cytryny dokładnie umyj, a następnie wyparz w gorącej wodzie. Pokrój drobno tymianek i rozmaryn. Skórkę z 1 cytryny zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zioła i otartą skórkę z cytryny wymieszaj wraz z solą i pieprzem. Ja w tym celu wykorzystałam moździerz. Mięso umyj, osusz i natrzyj mieszanką przypraw. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w zapałki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki, a cebulę w piórka. Czosnek drobno posiekaj, drugą cytrynę pokrój w plastry. 

Kawałki kurczaka zrumień przez ok. 8-10 minut na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej. W kociołku lub na dużej patelni z głębokim dnem podgrzej olej i wrzuć warzywa. Warzywa przesmaż przez 5 minut, często mieszając. Następnie umieść kurczaka na warzywach, podlej całość winem. Ułóż plastry cytryny wokół kurczaka i gałązki rozmarynu. Całość skrop oliwą i pod przykryciem duś ok. 30 - 40 minut. W kolejnym kroku zdejmij pokrywę, duś całość jeszcze przez 10 minut, aby mięso nabrało chrupkości. Danie serwuj od razu po przygotowaniu w towarzystwie ulubionych dodatków, skropione sokiem z cytryny i posypane posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego!
Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Pamiętaj, aby dobrze wyparzyć skórkę z cytryny.

Zioła, przyprawy i skórkę otartą z cytryny możesz wymieszać w miseczce albo tak  jak ja skorzystać z pomocy moździerza.

Warzywa pokrój w słupki/zapałki

Mięso zrumień na ruszcie grilla lub na patelni grillowej


Umieść kurczaka na warzywach, podlej całość winem. Ułóż plastry cytryny wokół kurczaka i gałązki rozmarynu. Całość skrop oliwą i pod przykryciem duś ok. 30 - 40 minut.

Danie serwuj od razu po przygotowaniu, udekorowane plastrami cytryny i posypane natką pietruszki

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz