Hummus z bobu

Pasta z bobu, ciecierzycy i tahini, to alternatywa dla klasycznego hummusu, zwłaszcza w sezonie letnim. Jeżeli zaglądasz do mnie regularnie, to na pewno wiesz, że jestem wielką miłośniczką domowych past i smarowideł. Hummus w moim serce zajmuje szczególne miejsce, o czym możesz przekonać się oglądając moje Instastory 😍 Bardzo często przygotowuję go na kolację i zajadam od tak, ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, z grzankami albo tostami. Hummus przygotowuję co najmniej na kilkanaście różnych sposobów, a dziś zapraszam Cię na jedną z moich ulubionych wersji - z ukochanym bobem! Dokładnie tak. Uwielbiam bób i to przez duże B. Jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych, sezonowych warzyw. Jeżeli chcesz możesz zrobić hummus z samym bobem, ja dodatkowo wykorzystałam jeszcze ciecierzycę, której zawsze mam spory zapas. Pyszne, zdrowe, domowe smarowidło. Świetnie smakuje zaraz po przygotowaniu, a jeszcze lepiej na drugi dzień, kiedy smaki 'przegryzą się' ze sobą. Jestem ciekawa czy lubicie bób tak samo jak ja?


 Składniki:

500 g bobu
200 g ugotowanej ciecierzycy (użyłam gotowej z puszki)
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny 
3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki wody
1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
świeżo mielony pieprz, sól
kumin do smaku (opcjonalnie)
posiekana natka pietruszki do podania 

W garnku zagotuj wodę, dodaj po 1 łyżeczce soli i cukru do smaku. Bób opłucz na sicie, wrzuć na wrzątek, gotuj ok. 10-12 minut, do momentu, aż bób zmięknie. Bób odcedź, przelej zimną wodą, pozostaw do ostygnięcia i obierz z łupinek. 
Czosnek obierz z łupin, wyciśnij sok z cytryny, natkę pietruszki drobno posiekaj. Do misy blendera przełóż bób, ciecierzycę, czosnek, dodaj sok z cytryny, pastę sezamową, oliwę oraz wodę. Miksuj całość na jednolitą, kremową pastę. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i kuminem. Wymieszaj. Konsystencję możesz regulować dodając więcej oliwy lub wody. 
Hummus z bobu przełóż do miseczki, polej oliwą, posyp natką pietruszki i gotowe. Możesz go jeść od razu po przygotowaniu, albo przechować w lodówce do 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. 
Hummus z bobu to idealny dodatek na kanapki, grzanki oraz do makaronu. Możesz go stosować jako dip do nachos albo świeżych warzyw pokrojonych w słupki. 
Smacznego!


Zapraszam również na prosty przepis na domową pastę sezamową oraz klasyczny hummus.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz