Pizza ze szparagami i szynką

Na zakończenie sezonu szparagowego mam dla Was Kochani, prosty przepis na smaczną pizzę z szynką, pieczarkami i szparagami. Pizza jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy dobrze wyrobić ciasto i dać mu porządnie wyrosnąć. Z podanych proporcji otrzymacie jedną dużą pizzę. Muszę przyznać, że jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto do pizzy. Do tego domowy sos pomidorowy oraz ulubione dodatki na wierzch. I pyszna pizza gotowa 😋
@Tefal Cuisine Companion #40
Pizza ze szparagami i szynką
Składniki:
na 1 duża pizzę

ciasto na pizzę:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody 
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki soli do smaku
1/3 łyżeczki cukru do smaku

sos pomidorowy na pizzę:
1 szklanka passaty pomidorowej (przecier pomidorowy z butelki lub puszki)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano 
1/2 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

dodatki:
6 zielonych szparagów
6 plasterków szynki
1 kulka sera mozzarella (200 g)
1 mała czerwona cebula
4 duże pieczarki
listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion:
W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieść letnią wodę i suszone drożdże. Uruchom program Pastry P1. Po 30 sekundach dodaj mąkę, sól, cukier oraz oliwę z oliwek. Kontynuuj program i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut.
W czasie kiedy ciasto na pizzę wyrasta przygotuj sos pomidorowy. Na patelnię dodaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano. Składniki podgrzej na niewielkim ogniu i przesmaż przez chwilę, aż zacznie unosić się przyjemny aromat. Następnie dodaj passatę pomidorową, sól, pieprz i cukier do smaku. Sos doprowadź do zagotowania i gotuj przez 10 minut, aż odparuje nadmiar wody, a sos będzie gęsty. Pozostaw go do ostygnięcia. 
Szynkę pokrój w plasterki, pieczarki oczyść i pokrój w talarki, a cebulę posiekaj w piórka. Mozzarellę pokrój w kostkę albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szparagi oczyść, pozbaw zdrewniałych końcówek i sparz we wrzątku przez 1 minutę, następnie przelej zimną wodą i osusz. 

Po zakończeniu programu wyrośnięte ciasto przełóż na silikonową matę lub blat podsypany lekko mąką. Ciasto chwilę powyrabiaj. Blaszkę do pizzy posmaruj oliwą, dno wyłóż równomiernie ciastem. Rozprowadź warstwę sosu pomidorowego, następnie zacznij układać dodatki. Na spód szynka, pieczarki i cebula. Na wierzch ułóż szparagi, całość posyp mozzarellą. Pizzę skrop niewielką ilością oliwy z oliwek. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C i piecz pizzę przez ok. 15 minut. Podawaj z ulubionymi sosami. Polecam sos czosnkowy do pizzy, tzatziki albo jogurtowo-ziołowy. Smacznego :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz