Zupa krem brokułowa ze szpinakiem i mascarpone

Zupy w postaci kremu bardzo często przygotowuję u nas w domu, w różnych wariacjach smakowych. Jest to świetny pomysł, aby przemycić warzywa do diety naszych domowników. Dzisiejsza zupa brokułowa ze szpinakiem, jest tego najlepszym przykładem, to krem pełen witamin. Gęsta, idealnie gładka, kremowa i intensywnie zielona, posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Idealna na szybki obiad, lekką kolację albo lunch do pracy. Świetnie smakuje, a co najważniejsze przygotujemy ją zaledwie w 30 minut, niewielkim nakładem pracy. Dodatek ziemniaków sprawi, że zupa będzie gęsta i bardziej sycąca. Serek mascarpone to mój sprawdzony sposób na to, aby tak przygotowana zupa, po zmiksowaniu była jeszcze bardziej aksamitna. Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu, mam nadzieję, że zupa Wam posmakuje. Dodam jeszcze, że u Nas jako dodatki sprawdziły się grzanki czosnkowe i starty parmezan. Dzieciom natomiast zupa bardzo smakowała podana z drobnym makaronem 😊 

 @Tefal Cuisine Companion #37
Zupa krem brokułowa ze szpinakiem i mascarpone
 Składniki:
na 3-4 porcje

250 g świeżych liści szpinaku 
300 g brokuła
100 g serka mascarpone
ok. 1 l bulionu warzywnego
3 średniej wielkości ziemniaki
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku
świeże zioła - lubczyk, oregano, natka pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego

do podania:
grzanki czosnkowe
wiórki parmezanu lub sera grana padano 

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Do misy urządzenia z założonym ostrzem tnącym ultra blade przełóż obrane cebule, pokrojone na ćwiartki oraz ząbki czosnku. Zamknij pokrywę i posiekaj warzywa przez 15 sekund przy prędkości 10. Za pomocą silikonowej łopatki ściągnij posiekane warzywa ze ścianek na dno naczynia. Ostrze tnące zamień na mieszadło, dodaj olej i wybierz program podsmażanie P1 na 5 minut. Mieszadło ponownie zamień na ostrze tnące ultra blade. Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz różyczki brokuła. Wybierz program Zupy-Krem P1. Po 10 minutach dodaj umyte i osuszone liście szpinaku oraz świeże zioła. Kontynuuj program i na 5 minut przed końcem dodaj serek mascarpone, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku. Całość na koniec zmiksuj na jednolity krem i dopraw jeszcze jeżeli jest taka potrzeba. Zupę serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj domowe grzanki czosnkowe oraz tarty parmezan. Smacznego :)

Tradycyjny sposób przygotowania:
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Cały czas mieszając, podsmaż warzywa przez 2-3 minuty do zeszklenia. Następnie dolej bulion warzywny, dodaj ziemniaki pokrojone w kosteczkę oraz różyczki brokuła. Pod przykryciem doprowadź całość do zagotowania, po 10 minutach dodaj umyte i osuszone liście szpinaku oraz świeże zioła, kontynuuj gotowanie jeszcze przez 15 minut. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, wyłącz grzanie i zmiksuj zupę na jednolity krem. W kolejnym kroku dodaj sok z cytryny, przyprawy do smaku oraz serek mascarpone. Całość jeszcze chwilę podgrzej, na koniec zmiksuj ponownie. Zupę serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj domowe grzanki czosnkowe oraz tarty parmezan. Smacznego :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz