Placki z cukinii i fety

Placki z cukinii to pomysł na szybki i smaczny obiad. W sezonie letnim bardzo często przygotowuję je właśnie na obiad albo na kolację. Wszyscy je uwielbiamy, z wielką chęcią sięgają po nie również dzieci. Doskonale smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu, jak i na zimno. Na blogu znajdziecie już podstawową i najprostszą wersję placków z cukinii, a w tym miejscu znajdziecie równie smaczną, ale trochę bardziej urozmaiconą. Dziś zapraszam za to na placki z cukinii w stylu greckim czyli z dodatkiem fety 😋 I od razu taka mała prośba z mojej strony - jeżeli zdecydujecie się skorzystać z przepisu, wykorzystajcie prawdziwą fetę. Aromatyczną, która przyjemnie kruszy się w dłoniach. Zdecydowanie wpłynie to na smak placuszków. 
Jaki jest sekret smacznych i chrupiących placków z cukinii? Po pierwsze dokładne odciśnięcie nadmiaru soku, po drugie smażenie na niewielkim ogniu, do momentu, aż będą złociste.
Placki z cukinii najlepiej serwować w towarzystwie wyrazistych sosów. Polecam sos tzatziki, czosnkowy albo jogurtowo - ziołowy (te dwa ostatnie na blogu są rozpisane również pod Tefal CC).

 @Tefal Cuisine Companion #38
 Placki z cukinii i fety
Składniki:
na ok. 15 placków

2 średniej wielkości cukinie (400 g)
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 ząbki czosnku
100 g sera feta 
1 jajko
6-7 łyżek mąki pszennej
pieprz, sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia 

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Cukinię umyj, osusz, pozbaw końcówek i przekrój wzdłuż na pół. W misie urządzenia zamontuj trzpień do szatkownicy i załóż ostrze C (duże oczka). Zetrzyj cukinię wraz ze skórką, przełóż na sitko o drobnych oczkach i pozostaw na 10 minut, aby puściła sok. Dodatkowo odciśnij go jeszcze łyżką. Misę umyj i osusz, załóż ostrze tnące ultra blade, dodaj ząbki czosnku i posiekaj je na drobne kawałki wybierając ob. 12/czas 10 sekund. Ostrze tnące zamień na mieszadło do czosnku dodaj odciśniętą cukinię, posiekane zioła, jajko, przyprawy do smaku, pokruszony ser feta oraz mąkę. Całość wymieszaj na jednolitą masę ob. 8/czas 15 sekund. Następnie zbierz składniki ze ścianek na dno naczynia i ponownie wymieszaj ustawiając ob. 8/czas 15 sekund. Masa powinna być dobrze wymieszana i gęsta. Jeżeli jest potrzeba dodaj jeszcze trochę mąki. Na gorącą patelnię z niewielką ilością tłuszczu nakładaj porcje ciasta (1 łyżka - 1 placek). Smaż na złoto, po kilka minut z obu stron, na niewielkim ogniu. Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Placki z cukinii serwuj z ulubionymi sosami. Smacznego :)

Klasyczny sposób przygotowania:
Cukinię umyj, osusz, pozbaw końcówek i wraz ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię przełóż na sitko o drobnych oczkach i pozostaw na 10 minut, aby puściła sok. Dodatkowo odciśnij go jeszcze łyżką. Gotową cukinię przełóż do miski, dodaj posiekaną zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy do smaku, pokruszoną w dłoniach fetę, jajko i mąkę. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą łyżki, aby masa była spójna. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Na gorącą patelnię z niewielką ilością tłuszczu nakładaj porcje ciasta (1 łyżka - 1 placek). Smaż na złoto, po kilka minut z obu stron, na niewielkim ogniu. Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Placki z cukinii serwuj z ulubionymi sosami. Smacznego :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz