Muffinki z malinami

Maliny to zdecydowanie jedne z naszych ulubionych, sezonowych owoców. Najlepiej smakują zjadane prosto z krzaczka, ale równie dobrze odnajdują się w domowych wypiekach. Serniki, ciasta ucierane, a może muffiny? Dziś mam dla Was prosty przepis, właśnie na pyszne i puszyste muffiny z waniliową nutą i malinami. Nadzwyczaj proste do przygotowania i bardzo smaczne. Możecie do nich wykorzystać zarówno świeże maliny jak i mrożone (nie rozmrażamy ich przed dodaniem do masy).
Muffinki świetnie smakują zarówno do popołudniowej kawy jak i zabrane ze sobą na wynos, np. na działkę, piknik czy wycieczkę za miasto ;)

 Składniki:
na 12-14 muffinów
składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii (zamiennie pasta waniliowa lub cukier z prawdziwą wanilią)
2 jajka
1 szklanka maślanki lub mleka 
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki malin (świeże lub mrożone)

dodatkowo:
cukier puder 

Do miski wbij jajka, roztrzep je za pomocą rózgi/trzepaczki. Do rozbełtanych jaj dodaj maślankę, olej i ziarenka wydrążone z laski wanilii, wymieszaj. W drugiej (większej) misce połącz ze sobą mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia. Mokre składniki dodaj do suchych i ponownie wymieszaj, krótko tylko do połączenia się całości. Do masy na muffinki dodaj maliny i jeszcze raz krótko wymieszaj. Formę na muffiny wyłóż papilotkami, wypełniaj je ciastem do 2/3 wysokości. Muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu muffinki pozostaw do ostygnięcia, następnie posyp cukrem pudrem i gotowe :) Smacznego!


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz