Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Bardzo proste do przygotowania, puszyste, mięciutkie, wilgotne od jabłek. Idealne na długie jesienne i zimowe wieczory, do kawy lub herbaty. Świetnie odnajdą się na drugie śniadanie, do szkoły, pracy lub na uczelnię. 
Podczas ich pieczenia zawsze zachwyca mnie zapach, który unosi się po całym mieszkaniu. Cynamon i jabłka to klasyczne, a zarazem wyjątkowe połączenie smaków. Nie będę więcej zachwalać tych drożdżówek, liczę na to, że zrobicie je sami i przekonacie się jakie są smaczne :)




Składniki:
na 10 średniej wielkości drożdżówek lub 12 mniejszych 

ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
100 g masła; roztopionego i przestudzonego
40 g świeżych drożdży
250 ml mleka (letniego, nie gorącego!)
2 średniej wielkości jajka
70 - 80 g cukru (ok. 5 łyżek stołowych)

karmelizowane jabłka:
1 kg jabłek
4 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny

kruszonka:
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
3 czubate łyżki schłodzonego masła

dodatkowo:
rozbełtane jajko do posmarowania drożdżówek

lukier (opcjonalnie):
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny 


1. Zacznij od przygotowania rozczynu. W miseczce o średniej wielkości lub w wysokim naczyniu wymieszaj rozkruszone drożdże z łyżką cukru. Następnie dodaj letnie, ale nie gorące mleko (250 ml)
oraz łyżkę mąki (zabieramy z tych 500 g). Składniki na rozczyn dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą kuchennej rózgi/trzepaczki i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Już po kilku chwilach rozczyn powinien ruszyć i potroić swoją objętość. U mnie zazwyczaj ucieka z naczynia ;)
2. Do dużej miski dodaj mąkę przesianą przez sito, wyrośnięty rozczyn, jajka, cukier. Wymieszaj składniki krótko do połączenia, kolejno dodaj rozpuszczone i przestygnięte masło. Teraz wyrabiaj ciasto przez 4 - 6 minut za pomocą miksera z odpowiednimi końcówkami, możesz do tego celu wykorzystać również robot kuchenny. 
3. Wyrobione ciasto powinno być jednolite, przełóż je do czystej miski, przykryj kuchennym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 60 - 90 minut.
4. Jabłka pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na ósemki, a następnie w kostkę. Na patelnię przełóż cukier oraz masło, podgrzej. Dodaj jabłka, cynamon oraz sok z cytryny. Praż jabłka na średniej mocy palnika, do momentu, aż syrop osnuje każdy kawałek jabłka i odparuje nadmiar soku. Pozostaw do ostygnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat delikatnie oprószony mąką, wyrób przez chwilę na jednolitą masę i podziel na 10 równych części (warto teraz skorzystać z pomocy wagi kuchennej, każdy kawałek ciasta miał u mnie po 100 g). Przygotuj dwie duże blachy z piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Z ciasta formułuj drożdżówki, układaj na blasze w odstępach. Przykryj ponownie ściereczką i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
6. W tym czasie z podanych w przepisie składników przygotuj kruszonkę. Składniki utrzyj ze sobą w dłoniach lub posiekaj nożem, aż powstanie kruszonka. Umieść ją w lodówce na kilka chwil. 
7. Jajko roztrzep widelcem w osobnym naczyniu.
8. W każdej bułeczce zrób wgłębienie, najlepiej zrobić to dnem szklanki, ale można również zrobić to za pomocą dłoni. Wgłębienia wypełnij jabłkowym farszem. Boki bułeczek posmaruj rozkłóconym jajkiem, całość posyp kruszonką.
9. Bułeczki piecz w piekarniku w funkcji termoobieg 180 stopni C, przez ok. 20 minut do mocnego przyrumienienia i tzw. suchego patyczka.
10. Gotowe drożdżówki wyciągnij z piekarnika, pozostaw na blasze do lekkiego przestygnięcia, następnie przełóż na metalową kratkę - ruszt, aby równomiernie odparowały od spodu. Drożdżówki finalnie możesz udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem lub zajadać bez dodatków zaraz po upieczeniu. Wyśmienicie smakują, są miękkie i przepyszne. Mają jedną wadę - zbyt szybko znikają :)

Smacznego!

Koniecznie zajrzyj na mój profil na Instagramie, gdzie w wyróżnionych relacjach na stories znajdziesz etapy przygotowania drożdżówek krok po kroku.















Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz