Bułeczki jogurtowe

Domowe pieczywo w ostatnim czasie cieszy się u mnie na blogu dużą popularnością, dlatego dzisiaj mam dla Was kolejny super przepis na bułki jogurtowe. Proste bułeczki jogurtowe, bardzo proste do przygotowania, super smaczne. Szybko znikają, uwielbiają je dzieci :)
Przechowane w szczelnym pojemniku smakują doskonale na drugi dzień. Polecam Wam gorąco te bułki, sprawdzą się idealnie na śniadanie lub kolację. Z masłem, dżemem lub sałatą, kiełbaską, serem i warzywami. Pychotka!

Zaglądajcie na mój Instagram, tam w wyróżnionych relacjach znajdziecie etapy przygotowania krok po kroku w formie filmików!



Składniki:
na ok. 9 - 12 bułeczek
1 szklanka = 250 ml pojemności

Średnica użytej przeze mnie tortownicy - 26 cm
Zrobiłam 9 bułek, każda po 100 g surowego ciasta 

500 g mąki pszennej
1/2 szklanki mleka (120 ml)
3/4 szklanki jogurtu naturalnego (190 g)
1, 5 łyżeczki cukru
1, 5 łyżeczki soli
1 jajko M
70 g masła; roztopionego i przestudzonego
20  g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży

dodatkowo:
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułek
do posypania: sezam, mak, słonecznik, siemię lniane itp

1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miseczki wlej ciepłe mleko, dodaj rozkruszone drożdże, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj składniki, żeby nie było grudek. Odstaw na 10 minut, aby rozczyn wyrósł i podwoił swoją objętość. 
2. Do większej miski przesiej przez sito mąkę, dodaj sól, jajko, jogurt naturalny oraz wyrośnięty rozczyn (jeżeli korzystasz z suchych drożdży to nie musisz robić rozczynu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce). Wymieszaj ze sobą składniki za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj. Teraz ciasto wyrabiaj kilka minut na jednolitą kulę. Możesz to zrobić w robocie albo mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przełóż do miski, oprósz mąką i pod przykryciem zostaw na 60 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj chwilę na stolnicy. Podziel na 9 kawałków, aby otrzymać równe bułeczki skorzystaj z pomocy wagi kuchennej.
4. Każdy kawałek ciasta wyrabiaj chwilę, formując kształtne bułeczki. Bułki możesz układać w odstępach na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub tak jak ja blisko siebie w tortownicy, dzięki czemu po wyrośnięciu i upieczeniu otrzymasz efektowny wianek z bułek jogurtowych.
5. Uformowane bułki pozostaw ponownie pod przykryciem na 15 minut. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem oraz posyp ulubionymi ziarnami. 
6. Tak przygotowane bułeczki wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez ok. 20 - 25 minut (funkcja grzanie góra - dół) do zrumienienia i tzw. suchego patyczka.
7. Bułeczki po upieczeniu wyciągnij z piekarnika, przełóż na kratkę - ruszt aby odparowały. Są delikatne w smaku i super puszyste. Idealne na śniadanie czy kolację. Możesz serwować je zarówno z masłem albo dżemem, czy sałatą, kiełbaską, serem i warzywami.
8. Bułki schodzą bardzo szybko. Na drugi dzień pozostają nadal smaczne. Przechowuj je w hermetycznym pojemniku.
Smacznego!



 Bułki możesz układać w odstępach na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, albo tak jak ja blisko siebie w tortownicy, dzięki czemu po wyrośnięciu i upieczeniu otrzymasz efektowny wianek z bułek jogurtowych.







Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Publikowanie komentarza