Bułki czosnkowe

Bułki czosnkowe z ziołową nutą, bardzo proste do przygotowania, niezwykle smaczne i miękkie w środku. Super dodatek do sałatek albo zup w postaci kremu. Świetnie prezentują się po przekrojeniu, doskonale smakują z ulubioną pastą, hummusem albo tradycyjnie podane z sałatą, serem i ulubionymi warzywami :)
Jeżeli lubicie domowe pieczywo, to gorąco Wam polecam ten przepis.

 
Składniki:
na ok. 10 - 12 bułeczek
1 szklanka = 250 ml pojemności

rozczyn:
3/4 szklanki letniego mleka
30 g świeżych drożdży lub 2, 5 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki mąki pszennej
1, 5 łyżeczki cukru

ciasto:
3/4 szklanki letniej wody 
730 g mąki pszennej (typ 450) ok. 4, 5 szklanki
2 jajka
2 łyżeczki soli
7 łyżek oleju 

masło czosnkowe:
5 łyżek miękkiego masła
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypior itp.)
szczypta soli

dodatkowo:
1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka
1 łyżka rozpuszczonego masła do smarowania ciepłych bułek


1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski przełóż drożdże, dodaj cukier, letnie mleko oraz mąkę. Wymieszaj całość kuchenną rózgą i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Do dużej miski przesiej przez sito mąkę, dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, jajka, wodę oraz olej. Ciasto wymieszaj i wyrabiaj ok. 5 - 6 minut, aż do uzyskania jednolitej kuli. Zostaw pod przykryciem na 60 minut do wyrośnięcia. 
3. Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiaj, uformuj roladę, podziel na 10 - 12 kawałków. Każdy kawałek ciasta wyrabiaj przez chwilę, formuj podłużne owalne bułeczki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. 
4. W czasie kiedy bułeczki wyrastają przygotuj masło czosnkowe. Do miseczki dodaj miękkie masło, szczyptę soli, drobno posiekany czosnek oraz zioła. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. 
5. Wyrośnięte bułeczki natnij nożem w poprzek w 2 - 3 miejscach. Każdą bułkę posmaruj rozbełtanym jajkiem połączonym z mlekiem. Następnie w miejscu każdego nacięcia umieść trochę masła ziołowego. Bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (góra - dół) i piecz przez ok. 20 minut, aż będą złociste. Bułeczki przełóż na kratkę. Jeszcze ciepłe posmaruj z wierzchu rozpuszczonym masłem, dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące.
6. Bułeczki przechowuj do 2 - 3 dni w szczelnym pojemniku. Świetnie smakują zarówno na śniadanie jak i kolację. Możesz je serwować jako dodatek do sałatek czy zup w postaci kremu. W środku są bardzo miękkie i puszyste, mają super chrupiąca skórkę. 

Smacznego!

















Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz