Orkiszowe placki jogurtowe

Orkiszowe placki jogurtowe, szybkie do przygotowania, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Mąka orkiszowa jest świetnym i zdrowszym zamiennikiem klasycznej mąki pszennej. Placuszki jogurtowe to jedne z moich ulubionych, wychodzą puchate i miękkie w środku. Dzisiaj serwuję je z kultowym kremem czekoladowo - orzechowym od Purerein, który ma genialny smak i skład oraz z truskawkami. Na wszystkie produkty od Purerein mam dla Was bezterminowy kod - tysiagotuje, który upoważnia do -10% zniżki na cały koszyk.

Zajrzyjcie koniecznie do Purerein na stronę, fajne zdrowe produkty w super cenie i dobra jakość. Można uzupełnić zapasy mąki, ksylitolu, przypraw itp.



Orkiszowe placki jogurtowe

Składniki:
na ok. 12 - 14 placuszków
1 szklanka = 250 ml pojemności
składniki w temperaturze pokojowej

250 g gęstego jogurtu naturalnego
2 duże jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli

do podania:
u mnie krem czekoladowo - orzechowy Purerein
truskawki

1. Jajka połącz z jogurtem naturalnym i olejem za pomocą miksera lub trzepaczki.
2. Dodaj ksylitol, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj na jednolitą masę.
3. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni, jeżeli jest potrzeba możesz patelnię dodatkowo posmarować lekko olejem. Placki smażą się bardzo szybko, pięknie wyrastają i są puchate. 
4. Placki jogurtowe podawaj z ulubionymi dodatkami, super smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!







Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Publikowanie komentarza