Sałatka z selerem naciowym, ciecierzycą i batatami


Sałatka z selerem naciowym, cicierzycą i batatem, to pyszna i szybka propozycja na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Sałatka dzięki dużej ilości warzyw jest lekka, ale jednocześnie sycąca i odżywcza. Mnóstwo smaków i kolorów na jednym talerzu. Całość podana w towarzystwie prażonych ziaren dyni oraz pysznego dressingu miodowo - musztardowego. Pycha!

Seler naciowy wnosi do sałatki duża świeżości i sprawia, że jest przyjemnie chrupiącą. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako szybko posiłek w ciepłe, letnie dni. Możecie ją również zabrać ze sobą na wynos do pracy. Seler naciowy to jedno z moich ulubionych warzyw, które ma mnóstwo pozytywnych wartości. Seler naciowy ma również wyjątkowo niską kaloryczność, co czyni go świetną przekąską lub składnikiem diety dla osób, które dbają o linię. 

Zachęcam Was gorąco do odwiedzin na stronie www.nacioweselerlove.pl gdzie znajdziecie więcej informacji o pozytywnych właściwościach selera naciowego oraz duża pomysłów i przepisów, jak kreatywnie wykorzystać seler naciowy w kuchni :)





Sałatka z selerem naciowym, ciecierzycą i batatem

Składniki:
na 2 - 3 porcje

6 łodyg selera naciowego
1 główka sałaty lodowej lub mix sałat
1 mały brokuł
1 średniej wielkości batat
1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoika)
1 czerwona papryka
2 łyżki pestek z dyni 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka gładkiej musztardy dijon
1 łyżeczka płynnego miodu 
pieprz, sól do smaku

1. Batata umyj, obierz, pokrój w kostkę o wielkości 1 cm x 1 cm. Batata wraz z różyczkami brokuła ugotuj na parze do miękkości.
2. Seler naciowy i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Ciecierzycę odcedź z zalewy, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
3. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) przełóż pestki dyni i często mieszając praż je przez kilka minut, aż przyrumienią się. 
4. Składniki na sos dokładnie wymieszaj ze sobą.
5. Na półmisek lub mniejsze talerze ułóż sałatę porwaną w dłoniach, następnie paprykę, brokuła, ciecierzycę. Jako kolejną warstwę wyłóż seler naciowy oraz batata. Sałatkę udekoruj natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni. Całość polej przygotowanym sosem i jedz na zdrowie :) 
Smacznego!






Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Publikowanie komentarza