Zawijane drożdżówki z serem

Popularne zawijane drożdżówki z serem. Niesamowicie proste i szybkie do zrobienia, bardzo puszyste, miękkie, pyszne! Świetne na drugie śniadanie, do południowej kawy, herbaty lub na wynos. Możecie je zabrać ze sobą w ciepły letni dzień na piknik, na działkę czy nad jezioro. Poniżej znajdziecie szczegółowy sposób przygotowania. Zapraszam Was również na mój Instagram, gdzie w wyróżnionych relacjach w formie filmików krok po kroku pokazuję jak zrobić drożdżówki :)

W przygotowaniu drożdżówek pomógł mi mikser planetarny, który od dłuższego czasu na Instagramie cieszy się Waszym ogromnym zainteresowaniem :) mikser planetarny jest marki Vintage Cuisine i do 19 czerwca udało mi się załatwić zniżkę 10% na jego kupno, jak również na inne sprzęty tej marki (kod zniżkowy 10% z hasłem tysiagotuje). Korzystajcie Kochani, bo warto. Ceny bardzo atrakcyjna i super jakość! Zainteresowanych zapraszam tutaj możecie zerknąć jakie piękne rzeczy w swojej ofercie ma marka Vintage Cuisine. 



Zawijane drożdżówki z serem

Składniki:
na 8-10 drożdżówek
1 szklanka = 250 ml pojemności 

ciasto:
1 szklanka letniego mleka (250 ml)
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (450 g)
30 g świeżych drożdży lub 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
80 g masła; roztopionego i przestudzonego
1 jajko
4 łyżki cukru
1/3 łyżeczki soli

nadzienie serowe:
500 g sera twarogowego z wiaderka lub twarogu tłustego
2 żółtka
2-3 łyżki z prawdziwą wanilią
1 łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo:
1 jajko + 1 łyżka mleka 

lukier:
3/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka jogurtu naturalnego lub soku z cytryny


Przygotowanie:
1. Do miseczki dodaj pokruszone drożdże, letnie mleko, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj składniki na rozczyn, odstaw na 10 minut.
2. Do misy miksera przesiej przez sito mąkę, dodaj sól, pozostały cukier, jajko, wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrabiaj składniki przez 3-4 minuty, następnie dodaje masło i wyrabiaj kolejne kilka minut, aż ciasto będzie jednolite. Na tym etapie ciasto będzie lekko klejące, odstaw je pod przykryciem na 60 minut do wyrośnięcia.
3. Ser utrzyj wraz z cukrem, żółtkami i mąką na jednolitą masę.
4. Jajko roztrzep i połącz z mlekiem.
5. Wyrośnięte ciasto zagnieć na stolnicy oprószonej mąką i rozwałkuj na cienki prostokąt, ok. 40 cm x 60 cm.
6. Placek ciasta posmaruj nadzieniem serowym. Ciasto wzdłuż krótszego boku składamy na 3. Od dołu i dociskamy, następnie warstwa z góry i sklejamy ciasto (zdjęcia poniżej). Ciasto dzielimy na pół, i każdą połowę na 4 części. Następnie zwijamy. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia, układamy drożdżówki w odstępach. Smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C, termoobieg. Pieczemy ok. 20 - 25 minut, wyciągamy, pozostawiamy do ostygnięcia, lukrujemy i zajadamy ze smakiem. Drożdżówki są pyszne, na drugi dzień jeszcze lepsze!

Smacznego!





Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. 

Składniki na masę serową łączymy za pomocą widelca, masa nie może być zbyt rzadka, dlatego dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy.

Jajko roztrzepujemy i łączymy z mlekiem.



 Wyrośnięte ciasto zagniatamy na stolnicy oprószonej mąką i rozwałkowujemy na cienki prostokąt, ok. 40 cm x 60 cm.



Placek ciasta posmaruj nadzieniem serowym. Ciasto wzdłuż krótszego boku składamy na 3. Od dołu i dociskamy, następnie warstwa z góry i sklejamy ciasto (zdjęcia poniżej). Ciasto dzielimy na pół, i każdą połowę na 4 części. Następnie zwijamy. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia, układamy drożdżówki w odstępach. Smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C, termoobieg. Pieczemy ok. 20 - 25 minut, wyciągamy, pozostawiamy do ostygnięcia, lukrujemy i zajadamy ze smakiem. Drożdżówki są pyszne, na drugi dzień jeszcze lepsze!








Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Publikowanie komentarza