Smażony śledź z salsą mango z chili


 

W kalendarzu świąt nietypowych 16 stycznia, przypada dzień pikantnych potraw. W związku z tym w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam przepis na charakternego, ale pysznego smażonego śledzia z salsą mango z chili. Proste, a jednak niebanalne danie. Doskonałe na obiad, kolację lub przystawkę na spotkanie z bliskimi.

Śledź – najpopularniejsza ryba w Polsce

Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck. Wzięliśmy to sobie do serca: śledź w Polsce jest najpopularniejszą rybą.

W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne wartości odżywczych, a przy tym w najmniejszym stopniu zagrożone zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Śledzie to ryby pelagiczne,  zamieszkują w morzu strefę z dala od dna morskiego oraz brzegów.

Sezon na śledzia

Śledzie łowi się prawie przez cały rok. W maju popularne matiasy, czyli młode ryby przed pierwszym tarłem, od lipca do września – śledzie tłuste i słone z mleczną ikrą, a od października – najchudsze ryby.

Od wstąpienia Polski do UE połowy ryb na Bałtyku są limitowane. W zależności od sezonu limity połowu bywają podnoszone lub zmniejszane, na niektórych łowiskach wprowadza się całkowity zakaz. W 2018 roku flota polska w sumie złowiła rekordowe około 50 tys. ton. W 2020 roku limit przyznany Polsce to niespełna 39 tys. ton.

 

Składniki:
na 2-3 porcje
 
ryba:
tuszka śledziowa patroszona bez głowy - 5 sztuk
pieprz cytrynowy, sól 
mąka pszenna -
olej rzepakowy do smażenia

salsa mango z chili:
1 duże dojrzałe mango
1 papryczka chili
1/2 pory (biała część)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki syropu klonowego, cukru lub miodu
sok z 1/2 cytryny 
szczypta soli i pieprzu do smaku

dodatkowo:
ryż do podania
ulubione warzywa 
natka pietruszki o dekoracji
 
Ryż gotuję według wskazówek na opakowaniu. Zabieram się za przygotowanie salsy. Na rozgrzaną patelnię wlewam olej. Dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę białą część pory i papryczkę chili pozbawioną pestek. Smażę na małym ogniu co chwilę mieszając przez 2-3 minuty. Dodaję kolejno drobno posiekane mango oraz natkę pietruszki. Doprawiam solą, pieprzem, syropem klonowym/miodem i skrapiam sokiem z cytryny. Delikatnie mieszam i zdejmuję z ognia.
Śledzia myję, osuszam, nacieram solą i pieprzem. Obtaczam z obu stron w mące, smażę na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odsączam na ręczniku papierowym.
Na śledzie nakładam salsę mango z chili. Podaję z ryżem i ulubioną surówką. 
Smacznego!

 
 
 
 


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Publikowanie komentarza