Ciasto drożdżowe z kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką, przygotowane na żółtkach. Delikatne, przepyszne, rozpływające się w ustach. Bardzo proste, lekko słodkie, z wyczuwalną maślaną nutą. Sekret jego delikatnej faktury tkwi w tym, aby dobrze wyrobić ciasto. Koniecznie udekorujcie je lukrem, polecam ten na jogurcie greckim.
Zdecydowanie najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Ale pozostaje wilgotne również na drugi dzień. Możecie je serwować na śniadanie, na podwieczorek albo na kolację. Świetnie komponuje się z domowymi powidłami lub dżemem i kubkiem kakao. Opracowując ten przepis, cofnęłam się we wspomnieniach do czasów dzieciństwa. W podstawówce, w szkolnym sklepiku można było kupić puszyste drożdżówki z dużą ilością kruszonki i z lukrem. Jak one smakowały! Po latach udało mi się odtworzyć ten sam smak we własnej kuchni. Ciasto drożdżowe bardzo wyrasta podczas pieczenia, dlatego na Instagramie zostało okrzyknięte drożdżówką el Gigantos :)



Składniki
na ok. 12 porcji
tortownica o średnicy min. 23 cm lub 2 keksówki 12 cm x 25 cm
1 szklanka = 250 ml pojemności

ciasto drożdżowe:
składniki temp. pokojowa
3 szklanki mąki pszennej tortowej typ 405 lub 450 (500 g); przesianej przez sito
25 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych drożdży
3/4 szklanki letniego mleka (200 ml)
2 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki roztopionego i przestygniętego masła (ok. 80-90 g)
szczypta soli
+ 2 łyżki ciepłego mleka do posmarowania ciasta

kruszonka:
 50 g schłodzonego masła
 6 łyżek mąki pszennej
 3 łyżki cukru
 
lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1-2 łyżka letniego mleka, wody lub jogurtu greckiego
 
 
Zacznij od przygotowanie rozczynu. Do naczynia wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, lekko ciepłe (ale nie gorące!) mleko oraz 2 łyżki mąki. Składniki na rozczyn wymieszaj kuchenną rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji, odstaw na 10 minut. W tym czasie rozczyn powinien wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Żółtka wraz z jajkiem rozbełtaj za pomocą widelca na jednolitą konsystencję. Do dużej miski przesiej przez sito mąkę, dodaj pozostały cukier, sól, żółtka rozbełtane z jajkiem, wyrośnięty rozczyn. Składniki wyrabiaj przez 1 - 2 minuty, następnie dodaj rozpuszczone i przestygnięte masło. Skorzystaj z pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, ale możesz też zrobić to ręcznie. Ciasto powinno być porządnie wyrobione (ok. 5 - 6 minut). Na tym etapie ciasto nie powinno kleić się do dłoni. Powinno być elastyczne, jednolite i miękkie.
Wyrobione ciasto oprósz delikatnie mąką i pod przykryciem zostaw na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłóż na blat i przez chwilę wyrabiaj dłonią. Uformuj z ciasta roladę lub okrąg (w zależności od wielkości formy). Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pod przykryciem odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie z podanych składników przygotuj kruszonkę, rozcierając składniki między palcami. Wyrośnięte ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp kruszonką, dociskając ją do ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Ciasto piecz ok. 45 minut, na drugiej półce od dołu, funkcja grzanie góra - dół. Jeżeli wierzch zbyt mocno przyrumieni się, przykryj drożdżówkę folią i kontynuuj pieczenia do tzw. suchego patyczka. 
Ciasto studź na blacie, udekoruj lukrem, który zapobiegnie nadmiernemu wysychaniu ciasta. Zajadaj ze smakiem :) Ciasto jest puchate i miękkie. Przechowuj do 2 dni pod szklanym kloszem lub w pojemniku. 
Smacznego!









 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz