Jabłka w cieście naleśnikowym

  





Jabłka w cieście naleśnikowym to pomysł na pyszne śniadanie lub deser dla całej rodziny. Smakują jak racuchy, są pulchniutkie i rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a oprószone cukrem pudrem zachęcają, aby sięgnąć po kolejną sztukę. Poniżej znajdziecie moją propozycję na ciasto naleśnikowe z dodatkiem mąki pszennej, jak i wersję z użyciem mąk bezglutenowych. 
Jabłka to bez wątpienia najbardziej popularne owoce, szczególnie w Polsce. Cenimy je za ich różnorodność i smak. Można z nich przygotować nieskończoną liczbę potraw, zarówno na słodko, jak i na słono. Stanowią przy tym kopalnię witamin, a ich jedzenie ma dobry wpływ na nasze zdrowie. Lato trwa, aktualnie mamy dostęp do wielu sezonowych owoców, ale jabłka cenię za to, że można je jeść przez cały rok i mamy do nich stały dostęp. Do przygotowania tego przepisu polecam jabłka typu Rubin, Malinowa Oberlandzka (potocznie zwana Malinówką), Kortland czy Szara Reneta.


JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
czas przygotowania: 20 minut
 
Składniki:
na ok. 20 - 25 sztuk
 1 szklanka = 250 ml pojemności
 
3 jabłka średniej wielkości
 
ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej (lub mix kukurydzianej i ryżowej)
3/4 szklanki mleka 
2 jajka L
1 łyżka cukru/erytrytolu
1 łyżeczka cukru waniliowego (lub z prawdziwą wanilią)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
opcjonalnie szczypta cynamonu
 
dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do podania 
 
Jabłka obieram, kroję na plasterki o grubości ok. 0, 5 cm i wydrążam środek, tak aby w środku jabłek był otworek. Można to zrobić małym nożem lub wykrojnikiem.  
Składniki na ciasto miksuję ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być nieco gęstsze, niż te klasyczne na naleśniki. W razie potrzeby należy dodać 1-2 łyżkę mąki więcej.
 
Na patelni rozgrzewam olej, plasterki jabłek zanurzam w gęstym cieście i smażę z obu stron na złocisto. Polecam do zanurzania jabłek wykorzystać szczypce kuchenne, znacznie ułatwią ich przygotowanie :) 
Usmażone jabłka przekładam na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie oprószam cukrem pudrem i serwuję. To idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek.
Smacznego!
 





 
 
Informacja o projekcie:  

„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w  latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu  Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich  nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy  Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).  
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. 
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu:




 


 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz