Babka budyniowa na oleju


Babka budyniowa na oleju 

Pyszna i puszysta babka na oleju. Szybka do przygotowania, zrobisz ją zaledwie z kilku składników, które na pewno masz w domu. Dzięki dodatkowi oleju rzepakowego babka wychodzi wilgotna i długo zachowuje swoją świeżość. Możesz tak jak ja podkręcić babkę sokiem i skórką z cytryny albo pomarańczy. W ten prosty sposób uzyskasz wspaniały, aromatyczny wypiek.








Babka budyniowa na oleju 

Składniki:
forma z kominem o średnicy 22 cm lub keksówka 25 cm x 10 cm
ok. 14 porcji
1 szklanka = 250 ml pojemności

4 jajka L
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie bez cukru ( 2 x 40 g)
1/2 szklanki cukru
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżka skórki otartej z cytryny (cytryna wyparzona i umyta)
2 łyżki soku z cytryny  

lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny 

do dekoracji:
skórka z cytryny
posiekane orzechy

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Jajka ubij wraz z cukrem na puszystą masę, dodaj olej rzepakowy i krótko zmiksuj. Następnie dodaj sok i skórkę otartą z cytryny oraz przesiane przez sito proszki budyniowe, mąkę i proszek do pieczenia. Połącz krótko mikserem. Formę do ciasta posmaruj olejem i posyp bułką tartą albo wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę, wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studź na kratce. Z cukru pudru, jogurtu naturalnego i soku z cytryny ukręć lukier, udekoruj nim babkę. Od razu posyp posiekanymi orzechami i skórką cytrynową. 



Olej rzepakowy ma neutralny smak, dlatego świetnie pasuje do ciast, jak i sałatek czy surówek w formie dressingu. Sprawdzi się również podczas gotowania, smażenia oraz pieczenia wytrawnych dań. Olej rzepakowy jest świetnym źródłem kwasów omega-3, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, ponadto cenię go sobie za wygodę w użyciu - w kuchni zawsze mam go pod ręką. Więcej o dobrych właściwościach oleju rzepakowego przeczytasz pod tym linkiem: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/





Współpraca reklamowa.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz