Szybka, tania i łatwa w przygotowaniu, tak w kilku słowach można powiedzieć o dzisiejszej surówce.
Z połączenia kilku prostych składników wychodzi bardzo smaczna surówka, która urzeka swoją prostotą. Bardzo fajnie pasuje do większości dań mięsnych, kotletów, ryby czy gulaszu.
Jeżeli wolicie takie bardziej zwarte surówki można zamiast oliwy dodać tu majonez czy śmietanę.
Ilość składników należy proporcjonalnie zwiększać w zależności od tego na ile porcji chcemy przygotować surówkę.
Składniki:
na 2-3 porcje
2 średnie marchewki
2 średnie jabłka
1 średnia czerwona cebula
świeżo mielony pieprz
szczypta soli
1/2 - 1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
Warzywa oraz jabłka obieram, myję i osuszam.
Jabłka oraz marchew ścieram na grubych oczkach tarki, cebulę kroję w drobną kostkę.
(Jabłka po starciu skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały).
Wszystkie składniki przekładam do salaterki, dodaję przyprawy do smaku i płaską łyżeczkę cukru, całość skrapiam jeszcze oliwą, pozostaje tylko dokładne wymieszanie całości i schłodzenie surówki przed podaniem w lodówce, smacznego!
Moje porady:
Jeżeli wolicie takie bardziej zwarte surówki można zamiast oliwy dodać tu majonez czy śmietanę.
Ilość składników należy proporcjonalnie zwiększać w zależności od tego na ile porcji chcemy przygotować surówkę.
0 comments:
Prześlij komentarz