5 powodów, dla których warto jeść jedno jabłko dziennie

  

Trzymam w ręce jabłko.
Soczyste, czerwone i słodkie.
Siedzę przed komputerem czy telewizją i tak jak kiedyś chipsy, dziś podjadam jabłko.
Kiedy zgłodnieję w ciągu dnia, idę do kuchni i szybko je chwytam, bo zawsze jest pod ręką.
Idę z dzieckiem na spacer, jadę na zakupy, wybieramy się w trasę..w torebce zawsze mam ze sobą jabłko!

Wystarczy je umyć, osuszyć, włożyć do pojemnika lub woreczka i bez większego problemu wszędzie mogę je ze sobą zabrać. To tylko kilka z przykładów, ale taka jest prawda, że dziś bez tych owoców nie wyobrażam sobie swojego dnia. Zwłaszcza teraz kiedy zostałam mamą, dodatkowo wciąż karmię piersią i głód dopada mnie bardzo często w najmniej oczekiwanych momentach. W takich chwilach zawsze pomaga mi...jabłko! Uwierzcie mi na słowo, że nawet teraz kiedy dziecko śpi, a ja szykuję dla Was ten krótki wpis, w ręce mam...jabłko! :)

Odkąd sięgam pamięcią, kiedy byłam dzieckiem nie przepadałam za jabłkami. 
Gdy mama pakowała mi i bratu owoce do szkoły zawsze wolałam banana, mandarynkę, brzoskwinię czy nektarynkę. Jabłka tolerowałam tylko w ciastach albo zapiekane z ryżem i cynamonem (smak dzieciństwa!) Tak naprawdę wszystko się zmieniło kiedy będąc w ciąży przeglądałam jedną z ulubionych gazet i natrafiłam na krótki artykuł "Dlaczego warto jeść jabłka?". Od tego momentu minęło już trochę czasu, a ja uzależniłam się od jedzenia jabłek. Serwuję je na co dzień swojej rodzinie również w surówkach i sałatkach, dbam też o to, aby każdego dnia Synek zjadł przynajmniej jedno jabłko.


5 powodów, dla których warto jeść jedno jabłko dziennie!

1) Sprzyjają odchudzaniu, bo mają dużo wody i błonnika, a mało kalorii.
Jedno jabłko to ok. 70-100 kcal.

2) Najlepiej jeść je razem ze skórką, bez dodatkowej obróbki termicznej.
Pektyny zawarte w jabłkach oczyszczają nasz organizm z toksyn.

3) Są doskonałym źródłem potasu, który jest niezbędny dla pracy serca i mięśni.

4) Dostarczają nam witaminę C, dzięki czemu wzmacniają nasz układ odpornościowy.

5) Pobudzają wydzielanie śliny, zmniejszając ryzyko rozwoju próchnicy.


A jak jest w Waszym przypadku?
Lubicie jabłka?
A może tak jak ja przekonaliście się do nich dopiero z biegiem czasu?


Jabłka warto jeść pod każdą postacią, a oto tylko kilka zdrowszych pomysłów jakie mogę Ci zaproponować:






Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz