W sezonie wiosenno - letnim bardzo często przygotowuję mizerię, jak dla Nas jest to jeden z najlepszych dodatków do dań głównych. Najczęściej serwuję mizerię do ziemniaków i kotletów schabowych albo do jajka sadzonego. Zdecydowanie najlepiej smakuje w tych ciepłych miesiącach. Zapewne każdy ma swój sposób na mizerię, ja dziś prezentuję wersję najprostszą.
A Wy lubicie mizerię, często ją przyrządzacie?
Polecam wypróbować także przepis na mizerię z ogórków kiszonych.
Składniki:
2 ogórki (ok. 500 g)
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu
Ogórki myję, obieram ze skórki i kroję na cienkie plasterki.
Do salaterki dodaję ogórki, śmietanę, cukier oraz przyprawy do smaku, całość mieszam, przed podaniem wstawiam do lodówki na 15-30 minut.
Najczęściej serwuję mizerię jako dodatek do ziemniaków i kotletów albo jajka sadzonego.
0 comments:
Prześlij komentarz