Zapiekanka warzywna.

Zainspirowana Smacznie Zdrowo Kolorowo zrobiłam zapiekankę warzywną.

Szybka, kolorowa, zdrowa i bardzo smaczna.

Ciekawa alternatywa dla tych którzy mają ochotę na dietetyczny obiad.


Składniki:
(u mnie na naczynie żaroodporne o średnicy 30 cm)
- 2 czerwone cebulki,
- jedna duża czerwona papryka,
- 200 g brokuła,
- 200 g fasolki szparagowej,
- zioła prowansalskie,
- 50 g sera żółtego,
- 30 g sera mozzarella,
- sól, 
- pieprz,
 - 2 jajka,


1) Brokuła i fasolkę szparagową sparzyć we wrzątku.
Tak aby były delikatnie miękkie i jednocześnie zachowały swoją jędrność.
2) Paprykę pokroić w paseczki, cebulkę w talarki.
3) Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą oraz pieprzem, posypać startym serem żółtym i mozarellą.
4) Polać całość roztrzepanymi jajkami, posypać ziołami prowansalskimi.
5) W piekarniku nagrzanym do 190 stopni C zapiekamy zapiekankę do czasu, aż warzywka połączą się z serem, a jajka zetną.
U mnie około. 30 minut.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

7 comments:

  1. jak pysznie, gdy jest tak kolorowo :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja!
    też muszę zrobić zapiekankę warzywną;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam Ci jeszcze zapiekankę brokułowo-kalafiorową. Do niej najlepiej użyć sera podobnego w smaku do oscypka. Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam Ci jeszcze zapiekankę z brokuła i kalafora. Warto wtedy użyć sera podobnego w saku do oscypka. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobie to pewnie bardzo pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. pozdrawiam zrobie

    OdpowiedzUsuń
  7. skorzystam , zapowiada sie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń