Babka majonezowa

Ostatnio do kompletu moich foremek do pieczenia dołączyła bardzo fajna silikonowa forma na babki.

 

I teraz non stop je piekę ...


***
Wypróbowałam bardzo fajny przepis na babkę majonezową, która podczas odwiedzin gości zniknęła w całości - a oprócz 2 łyżek majonezu nie ma w sobie praktycznie dodatkowego tłuszczu :)

Jest idealna do kawki!!!

Polecam! wypróbujcie :-)




 Składniki:

(proporcje na klasyczną formę babkową lub keksówkę o wymiarach 25 cm x 11,5 cm)

- 4 jajka,
- 200 g cukru,
- 2 czubate łyżki majonezu,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat śmietankowy - 1 łyżeczka,
- cukier puder do posypania,

Przygotowanie:

1) Jajka rozbijam dokładnie na żółtka i na białka.
2) W osobnej misce na najwyższych obrotach ubijam białka na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijam jakieś 2 - 3 minuty.
3) Kiedy białka są już ubite dodaję 4 żółtka i majonez i miksuję ok. 7 - 8 minut.
Ten czas na miksowanie trzeba koniecznie poświęcić, babka tego potrzebuje :-)
4) Po tym czasie dodaję obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz aromat śmietankowy. Mieszam delikatnie do połączenia składników - mikserem na najniższych obrotach albo drewnianą łopatką.
5) Ciasto przelewam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką foremki i w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku piekę przez około 45 - 50 minut. 
U mnie babka była idealna już po 40 minutach - należy do sprawdzić suchym patyczkiem :-)
6) Po ostygnięciu babki posypuję ją cukrem pudrem i ...można się częstować!






Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

12 comments:

  1. podobno babki właśnie na majonezie są przepyszne, a ja nigdy nie miałam okazji spróbować, może niedługo wypróbuję skoro tak zachęcasz!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w niej majonozowego posmaku.. :) Chyba kiedyś się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  3. tak mi się przypomniały teraz ciasteczka mojej babci, które są ze skwarkami- dopiero kiedy je wychwaliłam w niebiosy, moja babunia powiedziała z czym są:D
    twoja babeczka na pewno jest super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka jest świetna - robiłam wczoraj. Smakuje równiez mojemu mężowi, bo nie jest sucha. Pzdr. Julia H.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosta i pyszna - upiekłam wczoraj, a dziś już nie ma połowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy bie mąki maja być pszenne czy jedna ma być ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest mowa o mace pszennej i tortowej ;) o ziemniaczanej nie wspominam ;)

      Usuń
  7. przeppraszam czy chodzi o mąkę tortową typ 450 i mąke typ 55o(mąka luksusowa) czy może pszenna pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie chodzi o te dwa rodzaje mąki, ale myślę, że pełnoziarnista również by się tu sprawdziła :)

      Usuń