Penne z mascarpone i suszonymi pomidorami

Mistrzowskie połączenie smaku, dobry pomysł na szybki i efektowny obiad.



Składniki:
na 2 porcje
 400 g ulubionego makaronu,
 15 suszonych pomidorów (osuszonych z zalewy),
3 czubate łyżki mascarpone,
2 łyżeczki ziół włoskich bądź ziół do pizzy,
 świeżo zmielony pieprz do smaku,
 80 ml wody (wody ma być tylko tyle aby przykryła warstwę pomidorków),
oliwki (opcjonalnie)

1) Ulubiony makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
2) W rondelku na malutkim ogniu podgrzewamy wodę, wrzucamy do niej drobno pokrojone suszone pomidory, dusimy chwilkę po czym dodajemy 3 czubate łyżki mascarpone i mieszamy aż do rozpuszczenia się serka. Doprawiamy pieprzem oraz ziołami do smaku. 
Sos powinien być dość gęsty i aksamitny.
3) Makaron łączymy z sosem, dobrze mieszany i podajemy na talerzu.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 komentarze:

  1. Och, tym mascaropne mnie zdobyłaś :) To ostatnio mój ulubiony dodatek do makaronu.
    Nie jadłam nigdy takiego zestawienia w makaronie. Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pycha, gdyby tylko nie te oliwki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy, prosty przepis, na pewno smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym zjadła!! mniam!! wygląda wspaniale, Tysia ja przez Ciebie pokocham gotowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tysia....kolejne przepyszne danie!!!!...pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne połączenie. Wiem, bo też takie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń