Jajecznica z pieczarkami

Uwielbiam połączenia jajek z pieczarkami. Jest tak proste, a zarazem tak smaczne :) Prezentowałam już na blogu różne wersje tego połączenia, np. pasta kanapkowa czy też faszerowane jajka.
Dziś propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie. Jajecznicę w takim wydaniu przygotujecie w kilka chwil, jestem pewna, że posmakuje domownikom. Podajcie ją ze świeżym pieczywem i pomidorkami koktajlowymi. Jeżeli wolicie bardziej treściwą wersję dorzućcie na patelnię boczek albo kiełbaskę. Dobry początek dnia murowany :)
.

Składniki:
na 2 porcje

4 jaja (lub więcej)
1 mała cebula
8 pieczarek
pieprz, sól do smaku
posiekany szczypior
2 łyżeczki masła

Cebulę i pieczarki obieram, kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, podsmażam cebulkę, dodaję pieczarki i przesmażam je kilka minut, aż będą miękkie. Do miseczki wbijam jaja, lekko roztrzepuję, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, Roztrzepanymi jajkami zalewam podduszone pieczarki i cebulę, czekam, aż jajecznica się zetnie. Podaję od razu po przygotowaniu, posypaną posiekanym szczypiorem.
U Nas zazwyczaj w towarzystwie świeżego pieczywa i pomidorków koktajlowych. 

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz