Jaja faszerowane pieczarkami i cebulką

Lekka i smaczna przekąska na każdą imprezę albo przyjemny dodatek na śniadanie lub kolację.
Faszerowane jaja pojawiają się u nas dość często ponieważ są niezwykle uniwersalną przystawką, za każdym razem możemy połączyć je z ulubionymi składnikami albo z tym co akurat mamy w lodówce.



Składniki:
na 10 jaj (20 połówek)

10 jaj
200 g pieczarek
1 średnia cebula
płaska łyżka masła
pieprz, sól
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
szczypior


Jaja gotuję na twardo i pozostawiam do ostudzenia.

Pieczarki myję, oczyszczam i ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę kroję w kostkę.
Na patelni rozpuszczam masło dodaję cebulkę i czekam, aż się zeszkli, następnie dodaję pieczarki i duszę całość na małym ogniu ok. 15 minut, aż do całkowitego odparowania nadmiaru soku z pieczarek.
Farsz doprawiam do smaku solą i pieprzem, przekładam na talerzyk i pozostawiam do ostygnięcia.

Ostudzone jaja obieram i przekrawam na pół, wydrążam z nich łyżeczką żółtka, które przekładam do miseczki.
Żółtka dokładnie rozdrabniam widelcem, mieszam z majonezem oraz jogurtem naturalnym.
Na koniec do miseczki dokładam farsz pieczarkowy i ponownie mieszam całość.
Należy posmakować farsz i w zależności od własnych upodobań doprawiać go jeszcze solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.

Nadziewam połówki jajek przygotowanym farszem, układam je na dużym talerzu lub półmisku i posypuję dla ozdoby drobno posiekanym szczypiorkiem.
Jaja wstawiam do lodówki na kilkanaście minut, aby się lekko schłodziły,
 następnie są już gotowe do podania.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 komentarze:

  1. Uwielbiam takie przekąski, smaczne i zdrowe.
    Pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, cudeńka. <3 Uwielbiam jajka faszerowane, często robię właśnie takie i zawsze wszystkie znikają z półmiska.:D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam faszerowane jajka. wyglądają i smakują fantatsycznie! idealna, zdrowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Justynko czytasz mi w myślach ! Mam taaaaką wieeeelką ochotę na te jajka ! Do tego odrobina majonezu mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota,smakują zapewne tak jak wyglądają,czyli przepysznie,oj zjadłoby się,muszę tu kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  6. to zawsze bardzo ślicznie wygląda ale jakoś mi sie nie chce robić xd jajka i tak mi smakują haha

    OdpowiedzUsuń
  7. Jajka faszerowane to przekąska, która uwielbia mój mężczyzna a i ja też się zawsze z chęcią skuszę ;) pięknie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń