Krakersy Z Pastą Z Kabanosa I Papryki: Styczniowe Wyzwanie Blogerów i Blogerek.

Zostałam zaproszona przez Martę do grupy zaprzyjaźnionych Blogerów i Blogerek, z którymi raz w miesiącu będziemy podejmować kulinarne wyzwanie.
Pomysł bardzo mi się spodobał, a z racji tego, że mamy styczeń - czas zabawy i karnawału pozostajemy w tematyce karnawałowych przekąsek.
Przygotowałam zatem szybką i bardzo smaczną przekąskę, która odnajdzie się na każdej imprezie ;)
Pastę z kabanosa i papryki szykujemy w blenderze, możemy to zrobić nawet dzień wcześniej przed daną imprezą wtedy będzie jeszcze smaczniejsza.
 Bezpośrednio przed serwowaniem przekąski nakładamy pastę na krakersy i gotowe :)



Składniki:
na ok. 30 krakersów

30 krakersów
150 g kabanosów wieprzowych 
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
1/2 małego pomidora
2-3 łyżki majonezu
pieprz, sól do smaku 
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
natka pietruszki do ozdoby


Kabanosy kroję na mniejsze kawałki i przekładam do misy blendera, miksuję ok. 30 sekund, następnie dokładam posiekane drobno warzywa i całość miksuję 1-2 minuty.
Na koniec do mojej pasty dodaję majonez w takiej ilości, aby nadał całości konsystencji pasty, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz czerwoną słodką papryką, jeszcze chwilę miksuję i pasta jest gotowa. 

Na krakersach układam widelcem porcje pasty, rozprowadzam po całości i delikatnie dociskam.
Krakersy podaję na półmisku, udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki.



W styczniowym Wyzwaniu Blogerów i Blogerek wzięli udział:


Monika : Bon appétit


Gosia : Codzienna Kuchnia Niecodzienna
  Marzena : Zacisze kuchenne 
Beata : Stare Gary 
Patryk i Ada : Cook 
Gosia : Co do jedzenia
Justyna : Mama i Pomocnicy
Iwona : Izioni pyszne smaki

Justyna : Nie Pieprz 
Ewa : Ewa Kuchennie


 
Świetna akcja i przemiła atmosfera :)
Dziękuję Kochani!

Zapraszam do przeglądania zaprzyjaźnionych blogów po więcej karnawałowych inspiracji :)



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

23 komentarze:

  1. Zrobię taką pastę :) Smakowicie, dziękuję za dziś :**

    OdpowiedzUsuń
  2. ja często robię krakersy z czymś :) pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno skorzystam z Twojej propozycji:-) Pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki ładny kolor, pewnie smakują tak samo dobrze! Dziękuję za wspólne szykowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Justynko te krakersy tak mnie kuszą wyglądem, że mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyśmienite przepisy i super blog, będę tu często zaglądała :-)
    zapraszam również na mojego bloga :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Co blog to bardziej apetyczne przekąski :) Dziękuje za wspólną zabawę i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta pasta pewnie i do razowego chlebka byłaby dobra, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię pasty, takiej jeszcze nie robiłam, więc na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj jak ja dawno nie jadam takich krakersów, a pasta wygląda bardzo smacznie. Dziękuję za zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiem, że je zrobię:) Już za niedługo:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis :) Czy pastę można użyć np. do kruchych, słonych babeczek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinna się bardzo dobrze komponować z takimi babeczkami :)

      Usuń
  13. Zrobiłam dziś pastę :) Wyszła przepyszna :) Dziękuję za przepis :)
    Jednak nie zdążę zrobić babeczek, ale co sądzisz o podaniu pasty na bagietce? Pasta nie rozmoczy bułki za bardzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od konsystencji pasty, jeżeli wyszła gęsta to śmiało można ją podawać na bagietce, natomiast jeżeli ma luźniejszą konsystencję to nie zagwarantuję do końca jaki będzie efekt ponieważ bagietka ma to do siebie zwłaszcza świeża, że jest bardzo mięciutka, prawda :) wtedy dobrze nakładać pastę bezpośrednio przed podaniem.
      A przyszedł mi do głowy jeszcze pomysł jakby pociętą na kromki bagietkę przez chwilę przyrumienić w piekarniku na chrupiące grzanki, ciekawa jestem jaki byłby efekt z tą pastą :)

      Usuń
  14. Już przygotowałam na świeżej bagietce, bo pasta ma dość gęstą konsystencje. Jaka jestem szczęśliwa, że podzieliłaś się tym przepisem :) Pychotka :) Następnym razem przyrumienię bagietkę w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  15. na mojej imprezie te krakersy zrobiły furorę!! bardzo szybko zniknęły, bo rzeczywiście były pyszne! Użyłam kabanosów Maestro Henryka Kani jak coś:)

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszna przekaska, super kolor, wyrazisty smak i wsyztsko do siebie pasuje, ja dlaam rozne kabanosy smakowe, paprykowe, bekonowe, zurawinowe maestro, super! dzieki za inspiracje

    OdpowiedzUsuń