Surówka z kiszonej kapusty i chili

Surówka z kapusty kiszonej gości u Nas jako dodatek do obiadu bardzo często.
Tym razem postanowiłam urozmaicić ją o dodatek papryczki chili, która świetnie podkręca smak surówki i sprawia, że jest bardziej wyrazista.


Składniki:

250 g kapusty kiszonej z marchewką
1 jabłko
1/2 cebuli
1/2 małej papryczki chili
2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru 
pieprz, sól


Kapustę kiszoną odciskam z nadmiaru soku i dość drobno siekam.
Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę kroję w kostkę, papryczkę chili pozbawiam pestek i siekam w bardzo drobne kawałeczki.

Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję oliwę oraz skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem, na koniec dokładnie mieszam, przed podaniem schładzam surówkę w lodówce.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 komentarze:

  1. Czasami potrafię sporą miskę zjeść takiej suróweczki sama:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe urozmaicenie, muszę wypróbować, zapowiada się smakowicie, pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapusta kiszona na ostro? Czemu nie, brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne kolorki, brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń