Ciasto na kefirze ze śliwkami i kokosem (bez miksera)

Bardzo proste i nadzwyczaj szybkie do przygotowania, ciasto na kefirze ze śliwkami i wiórkami kokosowymi.  Ciasto jest wilgotne, lekkie, delikatne i naprawdę bardzo smaczne, a jego największym plusem jest zdecydowanie czas przygotowania i fakt, że nie trzeba korzystać w tym przypadku z pomocy miksera. Ciasto kefirowe pojawiło się na blogu już kilka razy, zawsze w innej wersji smakowej. Tym razem postanowiłam dodać tutaj śliwki, na które mamy akurat sezon i w związku z tym są najsmaczniejsze. Część mąki w przepisie podmieniłam na wiórki kokosowe i tak oto powstało kefirowe - kokosowe ze śliwkami. Jeżeli jeszcze nie obserwujecie mnie na Instagramie, to zapraszam! Na instastories piekłam to ciasto wraz z  moim młodszym Synkiem Leonem. Jeżeli dwulatek poradził sobie z przygotowaniem ciasta, to gwarantuję, że wyjdzie ono każdemu ;)

 Składniki:
tortownica o średnicy 23 cm lub
prostokątna forma o wymiarach ok. 20 x 25 cm
  1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 szklanka kefiru naturalnego
3/4 szklanki cukru (można dać 1/2 jeżeli wolicie mniej słodkie ciasta)
1/2 szklanki oleju rzepakowego 
2 duże jaja
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300 g śliwek
dodatkowo 1-2 łyżki wiórek kokosowych do posypania ciasta
ważne!
*wszystkie składniki odmierzane tą samą szklanką o pojemności 250 ml
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
*zamiast oleju rzepakowego można użyć oleju słonecznikowego
*zamiennikiem cukru może być ksylitol w podobnej ilości

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczam i posypuję mąką. Do miski wbijam jaja, dodaję olej oraz kefir. Płynne składniki mieszam rózgą/trzepaczką. Do drugiej (większej) miski przesiewam przez sito mąkę, proszek do pieczenia, dodaję także wiórki kokosowe, cukier i cukier waniliowy. Suche składniki mieszam łyżką, dodaję do nich mieszankę płynnych składników i za pomocą rózgi (trzepaczki) krótko łączę tylko do połączenia się całości. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Masę przelewam do formy, równam, na wierzch układam umyte i osuszone śliwki (rozcięciem do góry). Wierzch ciasta delikatnie posypuję wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. U mnie funkcja góra-dół, druga półka od dołu. Piekę przez ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeżeli w trakcie pieczenia wiórki kokosowe za bardzo przyrumienią się, najlepiej przykryć blachę z ciastem folią aluminiową albo papierem do pieczenia i kontynuować pieczenie. 
Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można dodatkowo posypać ciasto cukrem pudrem. 
Smacznego!





Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz