Ciasto ze śliwkami i bezą + kod zniżkowy -10% na coffeeforyou.pl

Witajcie Kochani, na zakończenie wakacji i rozpoczęcie roku szkolnego, przygotowałam dla Was pyszne ciasto ze śliwkami i bezą. Bardzo proste do przygotowania, wilgotne, rozpływające się w ustach. Maślany spód, soczyste śliwki i do tego lekko chrupiąca beza z piankowym wnętrzem ;) 
Ciasto będzie idealne na każdą okazję, pięknie prezentuje się na stole i jest przy tym bardzo efektowne. Doskonale smakuje do popołudniowej kawy czy herbaty. A jeżeli już o mowa o kawie, to zapraszam Was na https://coffeeforyou.pl/ gdzie znajdziecie duży wybór kawy z całego świata, specjalnie wyselekcjonowanej. Jeżeli tak jak ja lubicie kawę dobrej jakości, albo poszukujecie nowego smaku to gorąco polecam odwiedziny w sklepie. Można wybrać kawę według swoich upodobań, dobierając stopień wypalenia, moc czy kwaskowość. Do 15 września na hasło "tysiagotuje.pl" przy zakupach w sklepie czeka na Was Kochani 10% zniżki na wszystkie kawy 😉

Składniki:
na formę o wielkości 30 cm x 25 cm
lub tortownicę o średnicy 25 cm

ciasto:
1 szklanka = 250 ml
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody 
4 duże jajka
2, 5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 400 - 500 g śliwek

beza:
3 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo (opcjonalnie) cukier puder do dekoracji przed podaniem

Masło wraz z cukrem podgrzej w garnku, aż się rozpuści (nie doprowadź do zagotowania). Odstaw do przestygnięcia. Następnie przelej je do większej miski, dodaj wodę, wymieszaj. W kolejnym kroku wbij wszystkie jajka i połącz za pomocą rózgi/trzepaczki. Na koniec dodaj stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj za pomocą trzepaczki albo na najmniejszych obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę, wyrównaj. Na wierzch ułóż śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciem do góry. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 25 minut. W między czasie ubij białka na sztywno. W trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Przygotowaną beze wyłóż na podpieczone ciasto i kontynuuj pieczenie jeszcze przez 25 minut. Łącznie ciasto powinno piec się ok. 50 minut, do momentu, aż beza przyrumieni się.
Po upieczeniu ciasto należy pozostawić do przestygnięcia, przed podaniem można posypać do dekoracji cukrem pudrem.
Smacznego!




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz