Gofry z masłem orzechowym i daktylami

Pyszne gofry z masłem orzechowym to doskonały pomysł na leniwe śniadanie, które możesz przygotować w weekend albo słodki podwieczorek dla całej rodziny. Bardzo lubię gofry i ostatnio coraz częściej przyrządzam je w różnych wariacjach smakowych. Gofry, to świetny pomysł na to, aby przemycić wartościowe produkty do naszej diety. 
Zapraszam Was dziś Kochani na chrupiące gofry z masłem orzechowym, słodzone daktylami, na mące ryżowej. Nie znajdziecie tutaj białego cukru. Dzięki temu, że daktyle zostały wcześniej namoczone, idealnie rozprowadzają się w całej masie, nadając gofrom przyjemnej słodyczy. Podczas przygotowania gofrów z masłem orzechowym, korzystałam z produktów dostępnych w sklepie naturalniezdrowe.pl Jeżeli tak jak ja, regularnie robicie zakupy w sklepie ze zdrową żywnością, albo chcielibyście wypróbować nowe, wartościowe produkty to gorące polecam odwiedziny na stronie sklepu. Od siebie dodam, że produkty są bardzo dobrej jakości, przesyłka bezproblemowa i szybka, a ceny produktów warte uwagi. Przy okazji zapraszam Was również na wpis 20 pomysłów na fit śniadanie.



Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Jajka oraz mleko powinny być w temperaturze pokojowej.
 Gofry z masłem orzechowym i daktylami 
Składniki:
na 6-8 gofrów

składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml

1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki masła orzechowego
1/3 szklanki daktyli + 1/2 szklanki wrzątku do namoczenia
1 i 1/2 szklanki mleka (roślinne, krowie, bez laktozy - każde będzie dobre)
3 duże jajka wielkość "L"
3 łyżki oleju rzepakowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 

do dekoracji/do podania:
masło orzechowe
cukier puder
ulubione owoce
daktyle itp.

Sposób przygotowania:
Daktyle przełóż do miseczki i zalej na 10 minut gorącą wodą, aby zmiękły. Następnie odcedź je. Białka oddziel od żółtek. Do miski wsyp mąkę ryżową, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Do suchych składników dodaj namoczone i odcedzone daktyle, masło orzechowe, mleko, olej oraz żółtka. Za pomocą blendera zmiksuj składniki na jednolitą masę. W drugiej misce ubij na sztywno białka wraz ze szczyptą soli. Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy orzechowo - daktylowej. Gofrownicę rozgrzej, za pomocą silikonowego pędzelka delikatnie natłuść olejem. Wlewaj porcje ciasta (ok. 3 łyżki ciasta na jednego gofra). Piecz gofry ok 2-3 minuty  (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). 
Upieczone gofry przełóż na kratkę do lekkiego przestygnięcia. Następnie serwuj z ulubionymi dodatkami. Ja podałam gofry z masłem orzechowym, owocami i cukrem pudrem. Gofry są pyszne :)

Smacznego!

Wykonanie krok po kroku:
Do miski wsyp mąkę ryżową, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki.

W kolejnym kroku dodaj namoczone i odcedzone daktyle.

Dodaj także masło orzechowe (najlepsze będzie takie gładkie), żółtka, mleko oraz olej.

Całość zmiksuj na jednolitą masę za pomocą blendera.

Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w masę daktylowo - orzechową.


Gofry piecz przez ok. 2-3 minuty, następnie studź na metalowej kratce.

Gofry z masłem orzechowym serwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz