Zupa porowo - ziemniaczana

Zupa porowo - ziemniaczana jest genialna w swojej prostocie. Zaledwie kilka składników, tworzy pyszną, rozgrzewająca zupę. Głębi smaku nadają pory, uprzednio podduszone na maśle. Dodatek ziemniaków przyjemnie zagęszcza zupę i sprawia, że jest sycąca. Natomiast słodka śmietanka kremówka, nadaje całości aksamitnej konsystencji i lekkiej słodyczy. 
Zupa jest idealna na szybki obiad dla całej rodziny. Możecie ją również przygotować na kolację, albo  spotkanie ze znajomymi. Błyskawiczna do przygotowania, tania, rozgrzewająca, bardzo smaczna. Siła tkwi w prostocie! Jednak w tym przypadku możemy nadać całości jeszcze lepszego smaku, dzięki ulubionym dodatkom. Zupa będzie świetnie komponować się podana w towarzystwie domowych grzanek i ulubionego sera, np. tartego parmezanu. Doskonale sprawdzą się tutaj prażone ziarna słonecznika albo posiekane orzechy. Możecie również pokusić się o przygotowanie chipsów z boczku, pełna dowolność ;) 
Pamiętajcie Kochani, że ogranicza Nas tylko nasza wyobraźnia i ... zawartość lodówki! Smacznego 💓

 Składniki:
na 4 porcje

2 łyżki masła 
1 łyżka oleju rzepakowego
 600 g oczyszczonych porów; pokrojonych w cienkie plasterki
3 - 4 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr gorącego bulionu warzywnego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30% (w wersji wege mleczko kokosowe) 
1/3 łyżeczki majeranku
świeżo mielony pieprz
sól do smaku

do podania:
grzanki
prażony słonecznik
posiekana natka pietruszki

1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło i olej, następnie dodaj posiekane pory i solidną szczyptę soli. Całość wymieszaj, podsmaż przez 1 - 2 minuty. 
2. Do zeszklonych porów dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Często mieszając, przesmaż warzywa przez 1 minutę. Następnie dodaj pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki oraz majeranek. 
3. Wszystkie składniki podsmaż przez chwilę razem, następnie dodaj gorący bulion warzywny i gotuj zupę pod przykryciem przez 15 - 20 minut. 
4. Kiedy warzywa będą miękkie, wyłącz grzanie i za pomocą blendera zmiksuj zupę, na gładki krem.
5. Na koniec dopraw zupę do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą, dodaj również słodką śmietankę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, podgrzej jeszcze przez chwilę. Gotowe!
6. Zupę serwuj z grzankami, posiekanym ziarnem słonecznika i ulubioną zieleniną. Świetnie sprawdzi się tutaj również tarty parmezan albo chipsy z boczku. 
Smacznego!



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz