Krem pomidorowy z mascarpone i czerwoną soczewicą

Zupa pomidorowa to chyba jedna z najpopularniejszych zup w naszych polskich domach. Czy jest ktoś kto nie lubi pomidorowej :) ? W związku z tym, że nie lubię w kuchni monotonii, przygotowałam pyszny, pomidorowy krem z dodatkiem mascarpone i czerwoną soczewicą. Serek mascarpone wykorzystujemy zazwyczaj jako składnik ciast oraz deserów. Ja bardzo często dodaję go do zup albo sosów, dzięki czemu nadaje całej potrawie bardzo ciekawego smaku. 
Mascarpone przyjemnie przełamuje lekko kwaskowaty smak pomidorów, sprawiając jednocześnie, że zupa po zmiksowaniu ma aksamitną i kremową konsystencję. Czerwona soczewica, idealne źródło białka roślinnego, świetnie zagęszcza zupę i sprawia, że jest treściwa i sycąca.
Rozgrzewająca, wartościowa zupa pomidorowa z mascarpone i czerwoną soczewicą, którą przygotujecie dosłownie w 25 minut, stanowi pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Gorąco polecam ten prosty przepis, który mam nadzieję, że Wam posmakuje.


 Składniki:
na 4 - 5 porcji

500 g krojonych pomidorów z puszki lub w sezonie świeżych pomidorów
500 ml passaty pomidorowej (z butelki lub kartonika)
 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1/3 szklanki serka mascarpone (ok. 100 g)
2 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki (w wersji dla dzieci można pominąć lub dać mniej) 
szczypta kuminu rzymskiego (opcjonalnie)
ok. 750 ml wody/bulionu/wywaru warzywnego
pieprz, sól do smaku
2 - 3 łyżki masła klarowanego do smażenia lub oleju rzepakowego

do podania:
makaron lub domowe grzanki
świeży koperek
opcjonalnie ulubiony ser, u nas tarty cheddar 

1. Warzywa obierz, umyj i osusz. Marchewkę pokrój w talarki, cebulę w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.
2. W większym garnku (ok. 3 - 4 litry) z grubym dnem rozgrzej masło. Podsmaż cebulę przez 3 - 4 minuty, następnie dodaj czosnek oraz marchewkę. Wszystkie warzywa przesmaż przez chwilę razem, często mieszając.
3. Do podsmażonych warzyw dodaj kumin, czerwoną wędzoną paprykę oraz suszoną bazylię. Przesmaż warzywa razem z przyprawami przez minutę. Następnie dodaj pomidory z puszki, passatę pomidorową, wodę oraz przepłukaną na sicie czerwoną soczewicę.
4. Dodaj sól do smaku i całość gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, do miękkości warzyw i soczewicy.
5. Na koniec dodaj serek mascarpone i za pomocą blendera zmiksuj zupę na jednolity, aksamitny krem. W razie potrzeby możesz dodać więcej wody lub bulionu, do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. 
6. Zupę finalnie dopraw do smaku czerwoną ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Doprowadź jeszcze na chwilę do zagotowania, aby smaki połączyły się.
7. Krem pomidorowy serwuj z ulubionymi dodatkami. U nas dzieci jadły zupę z makaronem, a dorośli z domowymi grzankami z chleba żytniego, tartym serem cheddar oraz świeżym koperkiem.

Smacznego!


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz