Spaghetti z warzywnym sosem

Makarony uwielbiamy pod każdą postacią. Jemy je na tyle często, że w ostatnim czasie zaczęłam urozmaicać sosy, z którymi zazwyczaj serwowałam makarony. Tym razem przygotowałam pyszny, wegański sos na bazie dużej ilości warzyw i soczewicy. Smakuje wybornie! Najlepiej drobno posiekać wszystkie składniki, podsmażyć je i dusić w sosie pomidorowym. Prosto, szybko, smacznie. Wersja bezmięsna, moim zdaniem zdecydowanie warta wypróbowania!

 Składniki:
na 4 - 5 porcji

400 g makaronu spaghetti
2 średniej wielkości marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku 
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
1/4 szklanki zielonej soczewicy
1, 5 szklanki passaty pomidorowej
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
pieprz, sól do smaku
2 - 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek do smażenia

 do podania:
świeża bazylia
płatki drożdżowe (w wersji wege/zamiennie parmezan)
prażone nasiona słonecznika

1. W garnku z grubym dnem, rozgrzej olej i zeszklij cebulę posiekaną w drobną kostkę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i przesmaż razem przez kilkadziesiąt sekund. 
2.  Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a seler naciowy pokrój w bardzo cienkie talarki. Warzywa dodaj do podduszonej cebuli oraz czosnku. Wymieszaj i przesmaż przez chwilę. 
3. Następnie dodaj czerwoną i zieloną soczewicę, bulion, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz przyprawy.
4. Całość wymieszaj, doprowadź do zagotowania, następnie duś pod przykryciem ok. 25 minut. Jeżeli zaistnieje potrzeba zredukowania sosu, zdejmij w trakcie gotowania pokrywkę i pozwól, aby nadmiar płynu odparował.
5. Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie. Odcedź.
6. Na suchą teflonową patelnię, mocno rozgrzaną, przełóż słonecznik i często mieszając praż przez kilka minut, aż do uzyskania złocistego koloru. 
7. Ugotowany sos finalnie dopraw do smaku. Na talerze wykładaj porcję makaronu, polej sosem. Danie udekoruj świeżą bazylią i prażonym słonecznikiem. Przed podaniem posyp płatkami drożdżowymi. 
Smacznego!



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz