Sernik na czekoladowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką (na dużą blachę)

Serniki, to jedne z moich ulubionych ciast z lat dziecięcych. Pamiętam, że jako mała dziewczynka na wszelkich domowych uroczystościach, z wielką przyjemnością jadłam głównie serniki. Miłość do nich przetrwała lata, i jako dorosła osoba piekę je bardzo często na weekend do kawy albo na spotkania z najbliższymi.
W ostatnim czasie na blogu pojawił się przepis na sernik z kokosem i brzoskwiniami, który możesz zobaczyć tutaj. Dzisiaj mam dla Was równie smaczny sernik, ale na spodzie z dodatkiem kakao. Ciasto jest efektowne i dosłownie rozpływa się w ustach. Ciemny, kruchy spód świetnie kontrastuje z masą serową oraz z brzoskwiniami, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole. Z podanych proporcji wychodzi duża blacha ciasta, idealnie na rodzinne spotkanie. Napiszcie mi Drodzy, jak to jest z tymi sernikami u Was? Czy lubicie je tak samo jak ja, a może macie inne swoje ulubione ciasta 😋



Składniki:
na dużą blachę 25 cm x 40 cm
ok. 25 porcji

1 szklanka = 250 ml 

kruchy spód:
200 g masła, zimnego z lodówki
6 żółtek (białka zostawiamy w osobnej misce, wykorzystamy je do piany)
4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki gorzkiego, ciemnego kakao
2 łyżki śmietany 12 % lub 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

masa serowa:
składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
1 kg sera z wiaderka
100 g masła w temperaturze pokojowej
3 całe jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 3/4 szklanki cukru

dodatkowo:
1/2 kg brzoskwiń z puszki; pokrojonych w kostkę
6 białek 
3/4 szklanki cukru

opcjonalnie cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w większą kostkę. Składniki na masę serową wyciągnij odpowiednio wcześniej z lodówki. 
 Kruchy spód:
Białka oddziel od żółtek. Białka umieść ponownie w lodówce, wykorzystamy je podczas ubijania piany.

Wszystkie składniki umieść w misie robota i zmiksuj do otrzymania zwartej, elastycznej kuli kruchego ciasta. Możesz to także zrobić ręcznie na blacie. Ważne, aby postępować sprawnie, a ciasto wyrabiać energicznym ruchem dłoni. 
Kruche ciasto podziel na dwie równe części, owiń w folię spożywczą i umieść na 45 minut w zamrażarce.  
Blachę (25 cm x 40 cm) wyłóż papierem do pieczenia, na tarce o grubych oczkach zetrzyj na spód jedną część ciasta (drugą możesz przełożyć do lodówki). Wiórki kruchego ciasta ułóż równomiernie i dociśnij do dna. Spód zapiekaj przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do momentu lekkiego przyrumienienia.
  
Masa serowa:
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj jajka, cały czas ucierając. Do masy maślano - jajecznej partiami dodawaj twaróg, wciąż ucierając całość na małych obrotach. Na koniec dodaj przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną, wymieszaj krótko do połączenia składników. 

Schłodzone białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno. W trakcie ubijania partiami dodawaj cukier, ucierając całość na lśniącą i puszystą pianę. 
Na podpieczony spód wyłóż masę serową i wyrównaj. Następnie ułóż brzoskwinie, ubite białka, na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą część kruchego ciasta. 
Sernik piecz przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Następnie wyłącz grzanie i studź ciasto przy uchylonych drzwiach piekarnika. 
Jeżeli pod koniec pieczenia wierzch przyrumieni się za bardzo, przykryj sernik folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu. Długo zachowuje swoją świeżość, można je przechowywać do 3 - 4 dni. 

Smacznego!



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz